VEJER DE LA FRONTERA

Provincie: Cádiz

Streek: Costa de la Luz

Ligging: kust, heuvelachtig

Het 13.000 inwoners tellende dorp Vejer de la Frontera is al van verre te zien. Strategisch gelegen op een heuvel aan de weg tussen Tarifa en Cádiz en ingeklemd tussen de zee en de sierra’s, schitteren de witte muren van het stadje in de brandende zon van Andalusië en steken ze af tegen het hemelsblauw. Het pueblo blanco ligt als een toef slagroom op een taart op een 200 meter hoge heuveltop en heeft alles in zich om een schoonheid te zijn: smalle steegjes en straatjes met kasseien, fleurige bloempotten aan de witgekalkte gevels van de huizen, sinaasappelbomen langs de straat, een kasteel, een eeuwenoude stadsmuur en een kerk. Op het Plaza de España onderaan de vestingmuur staat een kleurrijk fontein met origineel keramiek. Vier kikkers sprietsen een straal water omhoog, terwijl palmbomen schaduw bieden aan de dorpelingen die zich verzamelen op de banken van het plein. Een klinkerstraatje met balustrade dat voor het gemeentehuis omhoog loopt leidt door de poort naar vervlogen tijden.

Vejer de la Frontera is in 1978 uitgeroepen tot historisch monument en behoort tot één van de mooiste witte dorpen van Zuid-Spanje. Gelukkig wordt het niet overspoeld door toeristen; er heerst rust in de charmante oude bovenstad. De nauwe straatjes vormen een labyrint en houden het typisch Moors-Andalusische karakter al eeuwenlang gevangen. De middeleeuwse wijk is omringd door een oude stadsmuur met kantelen en toegankelijk via de originele stadspoorten. De soms steile straatjes lopen kriskras door elkaar en via verborgen patio’s, bogen en poortjes kom je uit bij het Moorse kasteel en de gotische kerk in het hoogste gedeelte van de wijk. De spierwitte muren van de kubusvormige huizen contrasteren met de zwart geschilderde gietijzeren tralies van de ramen en balustrades van de vele balkons. Bars, restaurants, winkeltjes en hier en daar een hotel wisselen elkaar af en gaan op in de eeuwenoude huizen. Er hangt een heerlijke sfeer en het doolhof roept om te worden ontdekt. Het nieuwe gedeelte van Vejer is aangepast aan de oude Moorse stijl en vormt een eenheid met het historische gedeelte van de wijk.

Het uitzicht vanaf het hooggelegen dorp over de omgeving is groots. Zonlicht weerkaatst op het zeewater van de Atlantische Oceaan, die op maar 10 km afstand ligt. Het heuvelachtige achterland ontvouwt zich aan de voet van de heuvel, waar de Río Barbate slingert. Op de vruchtbare landbouwgrond staan zonnebloemen en groeien granaatappels, avocado’s en andere subtropische soorten fruit. Bruine Retinto koeien grazen in de weilanden en bieden de liefhebber het lekkerste en sappigste rundvlees van Spanje.

Vanwege de strategisch gunstige ligging op een heuvel vlakbij zee, is Vejer meerdere malen veroverd. Feniciërs, Carthagen, Romeinen, Vandalen en Visigoten hebben het stadje achtereenvolgens ingenomen. Tijdens de islamitische invasie in de 8ste eeuw worden de Visigoten door de Arabieren in de slag aan de rivier de Barbate verslagen en voegen de Moren Vejer toe aan Al Andaluz. Uit deze tijd heeft Vejer zijn karakteristieke structuur te danken met de wirwar aan straatjes, de vestingwerken en het fort. In de 13e eeuw wordt er langdurig gevochten om het dorp. De Reconquista is niet te stuiten, maar pas in 1285 heroveren de christenen, onder aanvoering van Guzmán El Bueno, het hooggelegen oord op de islamitische bezetters. Uit deze periode stamt ook de toevoeging “de la Frontera”, verwijzend naar de grens tussen het Arabische en het christelijke Spanje.

Op 21 oktober 1805 verslaat de Britse Marine onder leiding van Admiraal Nelson de gezamenlijke Spaanse en Franse armada tijdens de Slag van Trafalgar voor de kust van Vejer. Het kanongebulder is tot in het dorp te horen.

Binnen 30 kilometer van Vejer de la Frontera liggen 5 natuurparken: Alcornocales, La Bahia de Cádiz, Estrecho, Las Marismas en Las Breñas. Hier zijn gevarieerde landschappen te vinden met kliffen, dennenbossen, zandduinen, draslanden, kurkeiken en bergen tot 1.000 meter hoogte.

Het dichtstbijzijnde strand van Vejer de la Frontera ligt op slechts  10 kilometer afstand. In de directe omgeving zijn meerdere schitterende zandstranden te vinden, zoals die van El Palmar, Conil, Los Caños en Barbate. Voor meer avontuurlijke badgasten zijn er de onbewaakte stranden te verkennen in de Baai van Trafalgar, eens het decor van de historische veldslag.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.25345 / -5.96282

AFSTANDEN

LUCHTHAVEN:
– Jerez de la Frontera: 82 km/52 min
– Sevilla: 170 km / 1 uur 38 min
– Málaga: 199 km / 2 uur 9 min

ALGEMEEN
– Kust/strand: 10 km / 15 min
– Cádiz: 55 km / 40 min
– Tarifa: 50 km / 40 min
– Jerez de la Frontera: 72 km/52 min
– Arcos de la Frontera: 69 km / 1 uur 5 min
– Ronda: 184 km / 2 uur 7 min
– Gibraltar: 92 km / 1 uur 20 min
– Sevilla: 160 km / 1 uur 40 min
– Málaga: 207 km / 2 uur 20 min

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië