Marbella

Provincie: Málaga

Streek: Costa del Sol

Ligging: stad, kust

De oude vissersplaats Marbella is uitgegroeid tot de meest mondaine badplaats van Spanje. De vissersboten hebben plaatsgemaakt voor de luxe jachten van de jet set en ook van de vissershaven is nog maar weinig over. De Europese aristocratie en Arabische prinsen en sjeiks hebben hier villa’s en paleizen gebouwd en dure 5-sterren hotels ontvangen het gehele jaar door welgestelde gasten. Met meer dan 10 golfbanen is Marbella het mekka voor golfers.

De stad is flink uitgedijd met randgemeentes, waarvan de kleine dorpskernen zijn opgesloten door toeristische urbanisaties. De gemeente strekt zich langs de kust over ruim 27 kilometer uit van Guadalmina tot Cabopino. Het aantal inwoners is inmiddels de 134.000 gepasseerd, waarvan 20% van buitenlandse afkomst is. Puerto Banús is de meest prestigieuze plezierhaven van Spanje geworden, hier meren de kolossale jachten van de rijksten der aarde aan, rijden dure sportwagens in file door de straten en vind je dure designer shops en night clubs. De Golden Mile tussen Marbella en Puerto Banús wordt gezien als het meest luxueuze gedeelte van Marbella. Hier heeft Prins Alfonso von Hohenlohe in de jaren ’50 de Marbella Club opgericht en liggen de meest prestigieuze hotels van de stad. Cabopino, ten oosten van Marbella, heeft een een gezellige kleine haven en een leuk strand, waar het zowel overdag als ’s avonds druk is.

Marbella bezit nog een andere kant, een gezicht om verliefd op te worden. De oude stad met zijn buitengewoon intieme sfeer onderscheidt zich ten opzichte van de rest van Marbella door een sterk Andalusisch karakter. In het casco antiguo vormen nauwe met kleurrijke bloemen versierde straatjes en trappen een doolhof, waar winkeltjes, restaurants, woningen en bars elkaar afwisselen en de atmosfeer van een klein dorp wordt gecreëerd. Het middelpunt wordt gevormd door het levendige en gezellige Plaza de los Naranjos. De terrassen onder de sinaasappelbomen zijn schaduwrijk en altijd druk bezet en in het voorjaar als de bomen in bloei staan is het plein bijzonder kleurrijk. Rondom liggen oude statige panden, waaronder het gemeentehuis uit de 16e eeuw waar ook het Oficina de Turismo is gevestigd, de kapel Ermita de Santiago (15e eeuw) en de burgemeesterswoning Casa del Corregidor (16e eeuw). De oude stad was ten tijde van de Moorse overheersing ommuurd, waarvan nog altijd delen te vinden zijn, net als de overblijfselen van een 10e eeuws kasteel. In beide constructies zijn zelfs nog pilaren uit de Romeinse tijd te vinden die zijn hergebruikt. De Iglesia de la Encarnación is bijzonder fotogeniek en is vanuit veel van de straatjes te zien.

Tussen de oude stad en het strand ligt het botanische park La Alameda. Onder het groene bladerdak liggen een ronde vijver met fontein en banken die met kleurrijk keramiek zijn betegeld. In het park kun je de paardenkoetsjes reserveren die door de stad rijden. De Paseo de la Alameda gaat over in de Avenida del Mar, waar je langs 10 in brons gegoten sculpturen van Dalí loopt, waarna je uitkomt op de boulevard aan het strand. Deze 6 kilometer lange Paseo Marítimo loopt van Puerto Banús tot aan de oude haven.

Marbella wordt van het binnenland afgeschermd door de Sierra Bermeja. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee en kun je Gibraltar en het rifgebergte in Marokko zien liggen. Er zijn prachtige wandelingen te maken, bijvoorbeeld van Ojén naar het stuwmeer bij Istán via het Cruz de Juanar.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.51034 / -4.88500

AFSTANDEN
LUCHTHAVEN:
– Málaga: 52 km / 36 min

ALGEMEEN
– Málaga: 60 km / 50 min.
– Ronda: 65 km / 1 uur 10 min
– Sevilla: 260 km / 2 uur 45 min
– Granada: 190 km / 2 uur 10 min
– Córdoba: 213 km / 2 uur 20 min

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië