Al jaren behoort Spanje tot de meest populaire vakantiebestemmingen van Europeanen. En terecht! Het land biedt een enorme diversiteit aan mogelijkheden, landschappen, cultuur en historie en beschikt natuurlijk over een schitterend klimaat. Zeer aantrekkelijk blijven de zonovergoten stranden en badplaatsen aan de costa’s, die ’s zomers grote aantallen toeristen trekken en in de winter een thuis bieden aan de overwinteraars. Maar voor wie een beetje zijn best doet ligt het echte Spanje aan zijn voeten en kun je het ware karakter ontdekken, genieten van een overweldigende natuur, culturele rijkdom, fantastisch eten en een uitermate vriendelijke en gastvrije bevolking.

Ontsnap aan het zon- en strandtoerisme en geef je over aan authentiek Spanje, een land met één van de hoogste levensverwachtingen ter wereld, ingegeven door het klimaat en de levensstijl van de Spanjaard. Laat het mañana gevoel toe en sta stil bij al het moois dat Spanje te bieden heeft. Van het groene noorden tot het overweldigende en soms dorre zuiden of op de door azuurblauw zeewater omringde eilanden.

Spanje heeft een mozaïek aan culturen, een oogverblindend historisch erfgoed, uitbundige feesten en tradities, een bijzonder afwisselend natuurschoon en een verfijnde keuken. Het land is een waar paradijs voor zonaanbidders met vele kilometers strand. Cultuurliefhebbers kunnen een eindeloze lijst werelderfgoederen bewonderen, zoals het Alhambra in Granada, de Mezquita van Córdoba, de Giralda toren in Sevilla of musea als het Prado in Madrid en Picasso in Barcelona. Culinaire lekkerbekken kunnen terecht in de sterrenrestaurants van San Sebastian, de tapas bars in Sevilla of in Valencia voor verse paëlla. Voor natuurliefhebbers strekken zich betoverende landschappen uit van woestijn tot hooggebergte en liggen eindeloze wandeltochten te wachten om ontdekt te worden. Party animals leven zich uit in de clubs op Ibiza en de badplaatsen aan de costa’s of het nachtleven van Madrid. Sportievelingen hebben een ruime keuze in golfbanen, kunnen wind- en kitesurfen in Tarifa, skiën in de Pyreneeën en de Sierra Nevada, parapenten of zeilen op de Middellandse Zee.

Laat je meeslepen door de dramatiek van de flamenco, met tomaten bekogelen tijdens het La Tomatina feest in Buñol, bewijs je mannelijkheid in de encierro tijdens de Fiestas de San Fermín in Pamplona of trek je beste kleren aan op de Ferias de Málaga. Spanje is voor iedereen!

Hotels

Praktische informatie

Grensdocumenten
Inwoners van de EU dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

Auto’s/motoren/caravans
Het Nederlands rijbewijs volstaat om auto of motor te rijden in Spanje. Voor het rijden in eigen auto of motor zijn Nederlandse motorrijtuigpapieren en een internationale motorrijtuigenverzekeringkaart (groene kaart) verplicht. Voor het rijden met een caravan boven de 750 kg is een aparte groene kaart verplicht.

Honden/katten
Voor het reizen met een hond of kat naar Spanje is een officieel dierenpaspoort verplicht. Het huisdier moet kunnen worden geïdentificeerd d.m.v. een duidelijk leesbare tatoeage of onderhuidse chip en zijn gevaccineerd tegen rabiës. De vaccinatie dient minimaal een maand voor aankomst te zijn toegediend en mag maximaal een jaar oud zijn.

In- en uitvoerbepalingen
Geld: max. € 10.000 in- en uitvoeren vanuit een ander EU-land
Goederen: vanuit een ander EU-lidstaat (o.a. Nederland) mogen zonder enige beperking persoonlijke bezittingen worden meegenomen of hoeveelheden voor persoonlijk gebruik worden gekocht. Voor toegestane hoeveelheden voor persoonlijk gebruik en goederen die verboden zijn te vervoeren vanuit Spanje kunt u een lijst opvragen op de site van de belastingdienst.
http://www.belastingdienst.nl

Tolwegen – peaje
Informatie over tolwegen en –tunnels met bijbehorende tarieven:
http://www.aseta.es
LPG (Gas Licuado del Petróleo)
LPG is in Spanje slechts beperkt verkrijgbaar. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.spainautogas.com

Posterijen – Correos
Officiële losse verkoop van postzegels geschiedt uitsluitend via het postkantoor (Correos) en winkels waar tabaksartikelen worden verkocht (Estancos of Tabacos).

Feestdagen – Fiestas
01 jan – Nieuwjaarsdag
06 jan – Driekoningen
mrt/apr – Witte Donderdag
mrt/apr – Goede Vrijdag
mrt/apr – 1e Paasdag
01 mei – Dag van de Arbeid
mei/jun – 1e Pinksterdag
15 aug – Maria Hemelvaart / Asuncion de la Virgen
12 okt – Spaanse nationale feestdag / Día de la Hispanidad
01 nov – Allerheiligen / Día de la Constitución
06 dec – Dag van de Grondwet
08 dec – Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 dec – Kerstmis

Tijdsverschil – Horario
De tijd op het vasteland van Spanje en de Balearen is het gehele jaar gelijk aan die van Nederland. OP de Canarische Eilanden is het gedurende het gehele jaar één uur vroeger.

Openingstijden – Horarios
Winkels: van ca. 09.00 tot 14.00 uur en van ca. 16.30 tot 20.00 uur. In toeristische gebieden kunnen winkeltijden afwijken en zijn winkels meestal tot later open en zijn deze soms op zondagmorgen geopend. Buiten het seizoen zijn winkels soms minder lang open of hebben een beperkt assortiment.
Warenhuizen: in steden doorgaans de gehele dag open van 09.00 tot 20.00/21.00 uur.
Banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag van 08.30/09.00 tot 14.00/14.30 uur.
Musea: over het algemeen op maandag gesloten.

Ziektekosten – Medicos
Vanaf 1 juni 2004 is er een nieuwe Europese zorgpas (EHIC) in omloop. Informeer vóór vertrek bij uw verzekeringsmaatschappij. Het is aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten voor de duur van uw gehele reis.
Europese zorgpas: http://www.ehic.nl
Ziekenhuizen en medische centra in Spanje: http://www.cirugest.com / http://www.thuiszorgspanje.nl

Telefoon – Telefono
Bellen naar Spanje: +31

Valuta – Moneda
De munteenheid van Spanje is de Euro (€). In elke stad of dorp is wel een bank aanwezig om geld op te nemen. Zorg daarbij voor een identiteitsbewijs. Pinautomaten zijn herkenbaar aan het Telebanco logo. Net als in vrijwel alle winkels kan worden gepind met een bankpas voorzien van het EC of Maestro logo. Creditcards worden algemeen geaccepteerd met pincode! (Mastercard, Visa, American Express, Diner’s Club) Let op de raamstickers met welke merken u kunt betalen.

Het is gebruikelijk in Spanje om een fooi te geven. Er zijn hier geen regels voor vastgesteld.

Elektriciteit – Electricidad
Stekker: geen verloopstekkers nodig.
Volt: 230

Nuttige adressen en telefoonnummers

La Alhambra
T: 902 888 001 (vanuit Spanje)
T: (+34) 93 4923750
I: http://www.alhambra-tickets.es
I: http://www.alhambra-patronato.es

ANWB Den Haag
T: 070 3147147

ANWB steunpunt Barcelona
Parc de Negocis Mas Blau
Edificio Prima Muntades, Esc. B, 1°-4
08820 El Prat de Llobegrat (Barcelona)
T: (+34) 93 5080303

ANWB steunpunt Benidorm
Av. Mediterráneo No. 49, 1°
P/a Sunsea Travel, local 10
03505 Benidorm
T: (+34) 96 5858926

Nederlandse Ambassade
Torre Espacio
Paseode la Castellana, 259 D
36e verdieping
28046 Madrid
T: (+34) 93 3635420
E: mad@minbuza.nl
I: http://www.mfa.nl/mad
Open: ma t/m vr 09.00-13.00 uur (woensdag alleen op afspraak)

Nederlands Consulaat Generaal Barcelona
Avenida Diagonal, 601, 4° D
08028 Barcelona
T: (+34) 93 3635420
E: bar@minbuza.nl
I: http://www.mfa.nl/bar
Open: ma, di, do, vr van 10.00-13.00 uur

Het Huis van Sint Jacob
Janskerkhof 28A
3512 BN Utrecht
T: 030 2315391
I: http://www.santiago.nl
E: info@santiago.nl

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië
Niets gevonden.
Menu