Cartajima

Provincie: Málaga

Streek: Valle de Genal

Ligging: binnenland, bergen

Cartajima is een klein slaperig dorpje in de Alto Genal, een nauwelijks door toeristen ontdekt gebied in de Serranía de Ronda. Hoe klein is Cartajima? Er zijn 242 inwoners, een winkel, een postkantoor, een bank en een hotel. Het dorp heeft een Moors karakter met opeengestapelde witgekalkte huizen, steile straatjes en smalle steegjes. Trappen leiden naar de 16e eeuwse kerk Iglesia de Nuestra Señora del Rosario, die het trotse middelpunt van het dorp vormt. Door de eeuwen heen is dit gebied moeilijk toegankelijk geweest, waardoor de traditionele levenswijze bewaard is gebleven, ondanks dat het drukbezochte Ronda op slechts 18 kilometer ligt. Er zijn zelfs inwoners die het dal nooit hebben verlaten. Je komt hier voor rust, de prachtige omgeving en het échte Spanje. En veel Spaanser dan hier kun je het niet krijgen!

Cartajima is het hoogste dorp (846 meter) van de Genal. Aan de noordzijde doemt het woeste Los Riscos op, een karstgebergte met kalksteenformaties, rotspartijen, kliffen en grotten. De hoogste top is de Jarestepar (1.500 meter). Van hieruit kijk je over het gehele dal en op heldere dagen zie je zelfs het Rifgebergte van Noord-Afrika liggen. Ten zuiden van Cartajima liggen bossen met kastanjebomen en kurkeiken. Het dorp ligt op de scheidslijn van het hoger liggende grijze gesteente en het loof in het dal, dat met het wisselen van de seizoenen van kleur veranderd. In het voorjaar wit van de kastanjebloesem, ’s zomers donkergroen en vlammend rood en oker in de herfst.

De omgeving is een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Verschillende routes voeren langs de 7 dorpen in het dal. Los Riscos is een uitdaging die het best kan worden aangegaan onder begeleiding van een lokale gids.

Tijdens de jaarlijkse feria in augustus vieren dorpelingen en voormalige inwoners feest en worden plaatselijke specialiteiten als konijn en champignonsoep bereid en gegeten. In oktober wordt de processie Virgen del Rosario gehouden. Aan het einde van de kastanje oogst in oktober/november vindt het oogstfeest plaats en worden gerechten op basis van kastanjes op tafel gezet. Het feest trekt bezoekers uit de wijde omtrek.

Op de grens met Juzcar ligt de Molino Real. Hier was vroeger de wapenfabriek gevestigd, waar kanonnen werden gemaakt van lokaal ijzererts en waar Cartajima de bijnaam “Klein Cádiz” aan te danken heeft.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.6454055 / -5.1539313

AFSTANDEN
LUCHTHAVEN
– Málaga Airport: 104 km / 1 uur 30 min.
– Sevilla Airport: 151 km / 2 uur 17 min.

ALGEMEEN
– Málaga: 111 km / 1 uur 40 min.
– Sevilla: 145 km / 2 uur 17 min.
– Granada: 202 km / 2 uur 45 min.
– Córdoba: 212 km / 2 uur 50 min.
– Marbella: 55 km / 1 uur
– Ronda: 17 km / 25 min.
– strand: 55 km / 1 uur
– Gibraltar: 110 km / 1 uur 50 min.

HOTELS