Gaucín

Provincie: Málaga

Streek: Serranía de Ronda

Ligging: binnenland, bergen

Gaucín (626m) is de meest westelijke punt van de Serranía de Ronda en vormt de toegangspoort tot de bergroute van Gibraltar naar het verderop gelegen Ronda. Door de strategische ligging hoog op de groen beboste bergrug van de Sierra del Hacho, is het witte dorp een natuurlijk uitkijkpunt op de routes van de kust naar het binnenland. Een imponerend vergezicht ontvouwt zich tot aan Gibraltar en zelfs het Rifgebergte van Noord Afrika. ’s Avonds flonkeren de lichtjes van de Marokkaanse havenstad Tanger in de verte. Op de kliffen boven het charmante dorp waakt het oude Romeinse fort dat later door de Moren is herbouwd. Het Castillo del Águila (Adelaars Kasteel) biedt een thuis aan diverse soorten arenden en valken en een zowaar nog indrukwekkender uitzicht over het bergachtige landschap. Van hieruit overzie je de pueblos blancos in de van oudsher moeilijk toegankelijke Valle de Genal, dat door de eeuwen heen een schuilplaats bood aan smokkelaars, bandieten en struikrovers. In het westen strekken de bossen met kurkeiken van het Parque Natural de los Alcornocales zich uit. Aan weerszijden van de Sierra del Hacho stromen de Guadiaro en de Genal met citrusboomgaarden op hun oevers richting zee.

Gaucín is een typisch Moors dorp met ca. 1.900 inwoners, die in een hechte gemeenschap samenleven. De smalle straatjes, pleintjes, stegen en trappen vormen een doolhof, dat zo karakteristiek is voor de Arabische stedenbouw. Doorkijkjes tussen de witgekalkte huizen met kleurige bloempotten aan de muren, geven adembenemend uitzicht over de omliggende bergen en de Campo de Gibraltar, een inspiratiebron voor menig schilder en fotograaf. Huizen, bars, restaurants en winkels wisselen elkaar af en geven het bergdorp een levendig karakter. In de gemeentelijke markthal vind je verse vis uit Algeciras, groente, fruit en vlees.

De Moorse restanten van het Castillo del Águila dat boven het dorp uittorent, kunnen worden bezocht tussen 11.00 en 14.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur. Hier bevindt zich tevens de kapel van het Santa Niño (Heilige Kind) dat in Gaucín wordt vereerd. Het monumentale klooster in het dorp wordt tegenwoordig gebruikt voor dorpsaangelegenheden, feesten en muziekuitvoeringen, waaronder de jaarlijkse flamenco concerten. De Iglesia de San Sebastian is gebouwd in 1487, nadat Gaucín door de katholieken was heroverd op de Moren. Op het dorpsplein stroomt bergwater doorlopend uit de Fuente de Seis Caños (Fontein van de Zes Tuiten), dat stamt uit 1628 en door erosie sterk is verweerd.

Tijdens de Semana Santa worden diverse processies gehouden. De Heilige Week wordt afgesloten op Paaszondag met het populaire feest Toro de Cuerdo waarbij om 10.00 uur en 16.00 uur een stier met een touw aan de horens in de dorpsstraten wordt losgelaten. Dapperen en overmoedigen jagen het beest door de straten. Van 4 tot 7 augustus vindt de Feria de Gaucín plaats met kraampjes, uitvoeringen en een kermis. Tijdens de Romeria de Santo Niño op de laatste zondag in augustus voert een pelgrimstocht het Heilige Kind van het kasteel naar een kluizenaarshut voor een rociera (flamenco mis) gevolgd door een feest met dans, zang, eten en drinken. Op 7 en 8 september vinden de fiestas en honor del Santo Niño plaats op het dorpsplein.

Behalve in het gemeentelijk zwembad kan er ook worden gezommen in de poelen van de rivier de Genal in het dal onder het dorp. Er zijn twee maneges waar kan worden paardgereden. De omgeving leent zich uitstekend voor wandelen en mountainbiken. Doordat Gaucín op de migratieroute van trekvogels tussen Europa en Afrika ligt komt hier een grote verscheidenheid aan vogelsoorten voor.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.5183037 / -5.3175238

AFSTANDEN
LUCHTHAVEN
– Málaga: 117 km / 1 uur 30 min.

ALGEMEEN
– Málaga: 125 km / 1 uur 34 min.
– Sevilla: 163 km / 2 uur 30 min.
– Córdoba: 280 km / 3 uur 10 min.
– Granada: 245 km / 2 uur 50 min.
– Ronda: 36 km / 45 min.
– Estepona: 40 km / 45 min.
– Gibraltar: 63 km / 1 uur 15 min.
– Tarifa: 85 km / 1 uur 22 min.
– Cádiz: 150 km / 2 uur 10 min.
– Arcos de la Frontera: 87 km / 1 uur 30 min.
– Strand (Sabinillas): 30 km / 37 min.

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië