Otívar

Provincie: Granada

Streek: Costa Tropical

Ligging: kust, bergen

Otívar ligt in een groene tropische vallei (Valle Verde) tussen fruitboomgaarden in het zuiden van de provincie Granada, 12 kilometer landinwaarts boven Almuñécar en de kust. Het dorp kent ongeveer 1100 inwoners, is gericht op landbouw en zal geen schoonheidsprijs verdienen. Uiteraard zijn er de witte huizen en smalle witte straatjes, maar ook moderne nieuwbouw. Er is een bakker, slager en een kleine supermarkt voor de dagelijkse boodschappen en een aantal restaurants voor een eenvoudige maaltijd. Uitgebreide keuze biedt Almuñécar aan de kust.

De omgeving daarentegen is adembenemend mooi. Aan de voet van de Sierra de Cázulas in het natuurpark Sierra de Almijara en het stroomgebied van de Rio Verde en de Rio Negro is een landschap ontstaan van steile hellingen, diepe kloven, ravijnen en puntige bergkammen, dat zich uitstekend leent voor actieve sporten als hiking, canyoning en raften. Net boven Otívar komen de twee rivieren samen bij de Junta de los Rios in een prachtig gebied met ravijnen, poelen en watervallen. De ingang ligt links aan de A-4050 net voorbij de afslag naar Palacete de Cázulas in noordelijke richting en is gemarkeerd met twee gele betonnen pilaren en een huisje. Vanaf hier naar de Junta is ca. 6 km via een onverharde hobbelige weg. De entree bedraagt € 5,00 p.p. Het is een prachtig, maar ruig gebied, dat garant staat voor avontuur en niet is ontdekt door veel toeristen.

De weg van Almuñécar naar Granada (A-4050) is indrukwekkend, zowel vanaf de kust als vanaf Granada (Puerto Suspiro del Moro) en behoort tot de mooiste routes van Spanje. Vanaf Almuñécar voert de weg (Carretera Suspiro del Moro of Carretera de la Cabra) door de boomgaarden met mango’s, peren, avocado’s en nispero naar Otívar, om vervolgens verder omhoog te klimmen naar een woest en onherbergzaam gebied met scherpgetande bergkammen en indrukwekkende vergezichten. Na een plateau eindigt de weg bij de pas Puerto Suspiro de Moro bij Padul, waar de Moor Boabdil een laatste maal omkeek naar zijn geliefde Granada en een weemoedige zucht slaakte, toen hij door de Katholieke Koningen werd verdreven in 1492.

Vanwege de afgelegen ligging is een auto onontbeerlijk. De kustplaats Almuñécar en het strand liggen op 20 km/30 minuten rijden. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Málaga (100 km/90 minuten) en Granada (55 km/60 minuten). In het dorp Otívar is een kleine supermarkt, slager en bakker en 3 restaurants. Uitgebreidere mogelijkheden voor boodschappen en eetgelegenheden zijn te vinden in Almuñécar. De weg van Almuñécar naar Granada is adembenemend, zowel vanaf de kust als vanaf Granada (Puerto Suspiro del Moro) en behoort tot de mooiste routes van Spanje.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.81611  / -3.68050

AFSTANDEN
LUCHTHAVEN
– Málaga – 115 km / 1 uur 30 minuten
– Granada – 100 km / 1 uur 25 min. (snelweg)
– Granada – 81 km / 1 uur 25 min. (Carretera del Suspiro del Moro)

ALGEMEEN
– Almuñécar: 12 km / 25 min.
– Granada: 81 km / 1 uur 10 min.
– Orgiva, La Alpujarra: 46 km / 50 min.
– Nerja: 50 km / 50 min.
– Málaga: 100 km / 1 uur 25 min.

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië