Arcos de la Frontera

Provincie: Cádiz

Streek: Pueblos Blancos

Ligging: binnenland, heuvelachtig

Arcos de la Frontera (31.500 inw.) is de parel tussen de pueblos blancos van Cádiz. Het wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje. Het bergdorp ligt gedrapeerd op een heuvel in een golvend landschap; de witgekalkte huizen schitteren in de Zuid-Spaanse zon. Het pittoreske stadje dat is uitgesmeerd over een helling stopt abrupt bovenop een 96 meter hoge klif, die het een dramatisch uiterlijk geeft. In het vruchtbare dal, aan de voet van de kalkstenen rotswand, slingert de rivier de Guadalete zich er als een lint omheen. Arcos de la Frontera is de toegangspoort tot de beroemde witte dorpen van Andalusië, die als glinsterende witte vlekken verspreid liggen in de heuvels van de Sierra de Cádiz. De eerste tekenen van beschaving stammen al uit de prehistorie, maar Arcos heeft haar schoonheid en structuur te danken aan de Moren, die het lange tijd hebben overheerst. Tijdens de strijd tussen de moslims en de christenen vormde het strategische bolwerk de grens tussen de religieuze partijen en heeft daar haar naam aan ontleend.

Wanneer je Arcos vanaf de rivier in het zuiden bekijkt heb je een magnifiek zicht op de rotswand, die is afgebiesd met witte huizen. Het silhouet wordt bepaald door het oude 15e eeuwse kasteel, de Basilica Santa María en de Iglesia de San Pedro. Aan de andere zijde van de heuvel, waar de Guadalete in een waterreservoir uitmondt, is het stadspanorama misschien minder dramatisch, maar alleszins bekoorlijk.

De historische wijk is de schatkamer van Arcos. Middeleeuwse stadsmuren omarmen het Arabische erfgoed, waar smalle geplaveide straatjes omhoog leiden naar het zandstenen Castillo Ducal. In dit hoogste gedeelte van het dorp vindt je een rijkdom aan paleizen, herenhuizen, gewelfde bogen en poorten, kerken en torens. Aan de witte muren van de huizen hangen fleurige bloempotten en sierlijke lantaarns; ramen en balcons zijn afgezet met smeedijzeren tralies en balustrades. Op de pleintjes vind je terrassen, tapasbars, restaurantjes en winkeltjes. En zoals je mag verwachten zijn er bovenin het dorp diverse uitkijkpunten, die een imponerende blik over het heuvelachtige landschap bieden.

Arcos de la Frontera ligt in het overgangsgebied van het glooiende landschap van Jerez en de Sierra de Cádiz. Enkele kilometers naar het westen verandert het decor en doemen de bergen op van het Natuurpark Sierra de Grazalema. Het luchtruim wordt hier beheerst door gieren, die gedragen op hun grote vleugels over de ruige bergkammen scheren. Richting het zuiden ligt het uitgestrekte bosreservaat Los Alcornocales. Hier bevindt zich het grootste kurkeikenbos ter wereld. De roestige stammen van de geschilde kurkeiken geeft het bergachtige natuurpark een bijzondere uitstraling.

Het meest beroemd is Arcos de la Frontera wellicht als startplaats (of finish) van de Ruta del Pueblos Blancos, de autoroute die langs de witte dorpen van de provincie Cádiz voert.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
36.75600 / -5.81165

AFSTANDEN

LUCHTHAVEN:
– Jerez de la Frontera: 40 km/29 min
– Sevilla: 96 km / 1 uur 15 min
– Málaga: 179 km / 2 uur 15 min

ALGEMEEN
– Kust/strand (Sanlúcar de Barrameda): 66 km / 47 min
– Cádiz: 69 km / 47 min
– Tarifa: 150 km / 1 uur 33 min
– Jerez de la Frontera: 35 km/28 min
– Ronda: 85 km / 1 uur 10 min
– Gibraltar: 120 km / 1 uur 35 min
– Sevilla: 90 km / 1 uur 20 min
– Málaga: 237 km / 2 uur 40 min
– Granada: 231 km / 2 uur 41 min
– Córdoba: 190 km / 2 uur 25 min.

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië