Granada (stad)

Provincie: Granada

Streek: Sierra Nevada

Ligging: binnenland, bergen

Voor velen staat de stad Granada gelijk aan het Alhambra. Terecht dat de meest romantische en spectaculaire bezienswaardigheid van Europa zoveel aandacht trekt, maar Granada heeft meer te bieden dan de gefortificeerde paleizen van de Nasriden. Achter het machtige decor van het goed bewaarde Moorse erfgoed met de Sierra Nevada als spectaculaire achtergrond, schuilt een hippe, jeugdige en levendige stad met een eigen tapas cultuur, vernieuwende bars, flamenco muziek en kleurrijke markten. Het islamitische verleden kom je overal tegen in de stad. In de gastronomie, het ambachtswerk, de architectuur en in El Albayzín met een wirwar aan kleine straatjes, theehuizen en gebakshops.

De belangrijkste attractie van Granada zijn ontegenzeggelijk La Alhambra en het Generalife. Het uitgestrekte complex met forten, paleizen en tuinen dat hoog boven de stad uit torent, biedt unieke uitzichten en trekt het gehele jaar door hordes toeristen. Vanaf de uitkijkposten kun je over de stad turen naar El Albayzín, de voormalige Moorse citadel met een doolhof aan smalle steile straatjes en trappen en vele teterias (theehuizen). Heuvelopwaarts ligt Sacromonte, de buurt van de Roma zigeuners, grotwoningen en flamenco. In het lager gelegen stadscentrum steekt zich de imposante kathedraal van Granada af, geflankeerd door de Capilla Real waar Ferdinand en Isabel, het Katholieke Koningspaar dat de laatste Emir Boabdil heeft verslagen, liggen opgebaard.

Na de val van Córdoba (1236) en Sevilla (1248) trokken de Moren zich terug in Granada en vestigden daar hun laatste bolwerk dat heeft standgehouden tot 1492. Gedurende 250 jaar werd het Emiraat, dat zich uitstrekte van de Straat van Gibraltar tot Almería en het laatste restant van Al-Andaluz vormde, bestuurd vanuit het Alhambra. Granada bloeide en groeide uit tot een van de rijkste steden van Europa. Twee eeuwen lang was Granada het centrum van handel, wetenschap en kunst met het hoogtepunt in de 14e eeuw tijdens de heerschappij van Yusuf I en Mohammed V. In de 15e eeuw valt het rijk uitelkaar als de economie stagneert, door onderlinge twist en de oprukkende katholieken. De laatste heerser Boabdil geeft zich na 8 maanden belegering in 1492 over en vertrekt naar La Alpujarra. Als hij over de pas de Puerto del Suspiro del Moro trekt, kijkt hij nog eenmaal om naar het Alhambra, waar Ferdinand en Isabel inmiddels hun hofhouding hebben gevestigd, en slaakt met betraande ogen een diepe zucht. Door religieuze vervolgingen worden de Joden uit Spanje gebannen en komen de Moren vanuit La Alpujarra in opstand om in de 17e eeuw ook te worden verdreven. Hierdoor ontstaat een groot gebrek aan economisch en cultureel talent, waardoor Granada vervalt in een diepe crisis, om pas vanaf 1830 weer op te bloeien.

LA ALHAMBRA
De geschiedenis van de Moorse overheersing wordt weerspiegeld in het Alhambra. Aanvankelijk bestaat alleen het Alcazaba (fort) en de citadel El Albayzín. Tussen de 13e en de 15e eeuw wordt het complex uitgebreid met de Palacios Nazaríes (paleisstad) en de ‘hoge tuinen’ van het Generalife. Na de Reconquista (herovering) volgt het Renaissance paleis van Carlos V. De grootsheid en sensualiteit van dit UNESCO Werelderfgoed is adembenemend. Wanneer je door de verschillende zalen en kamers dwaalt, langs symmetrische vijvers, kanalen, fonteinen en over de patio’s loopt, of door de paleistuinen struint, wordt je meegenomen naar vervlogen tijden en kom je ogen tekort om de indrukwekkende schoonheid van het geheel op te nemen. De gedetailleerde stucco decoraties, koepels, het verfijnde spel met licht, blauw keramiek (azulejos) en marmeren pilaren, graveren een blijvende herinnering.

Het sterke uit zware steen opgetrokken, maar vervallen Alcazaba staat in contrast met de lichte constructie van de goed geconserveerde Nasriden paleizen, opgebouwd uit zongedroogde baksteen, klei, hout en stucco ornamenten.

De Koninklijke Paleizen bestaan uit drie delen, elk rond een eigen centrale binnenplaats. Het Mexuar, dat werd gebruikt voor zakelijke en rechterlijke doeleinden, is het oudste gedeelte. In het Palacio de Camores bevonden zich de woonverblijven van de Sultan en zijn familie. Dit paleis is gebouwd rond de Patio de los Arrayanes. Het architectonisch hoogtepunt wordt gevormd door het Palacio de los Leones, dat vanaf 1377 werd gebouwd onder Mohammed V. Het door twaalf leeuwen gedragen marmeren fontein op de met 124 zuilen omgeven Patio de los Leones, staat symbool voor de decoratieve rijkdom en is een voorbeeld van het complexe water systeem.

Het Palacio Carlos V is symbolisch voor de overwinning van het christendom op de Islam. Karel V, kleinzoon van de Reyes Católicos Ferdinand en Isabel gaf in 1526 opdracht tot het bouwen van een paleis in Romaanse stijl. Na 100 jaar werd de bouw gestaakt en was het paleis nog altijd onbewoonbaar. Pas in 1923 is het voltooid. Ondanks het nauwkeurige ontwerp contrasteert het bouwwerk met de Islamitische architectuur en heeft het de interne structuur van het Moorse complex en de toegang tot de citadel ingrijpend veranderd.

Dagelijks worden 8.100 bezoekers verdeeld over tijdsblokken toegelaten tot het Alhambra. Boek tickets vooraf via internet, want wanneer het druk is worden er aan de ingang geen entreebewijzen verkocht of kun je pas naar binnen tijdens een later tijdsblok.

Iets ten oosten van het Alhambra liggen de paleiselijke tuinen, paviljoens en zomerverblijven van het Generalife, het zomerverblijf van de Sultans. Kom tot rust en geniet van de terrassen, patio’s, wandelpaden, omsloten tuinen en waterlopen, zoals op de Patio de la Acequia (Hof van het waterkanaal).

CATEDRAL DE GRANADA EN CAPILLA REAL, Gran Via de Cólon
Na de overwinning op de Moren werd door het Katholieke Koningspaar opdracht gegeven tot het optrekken van nieuwe bouwwerken in Renaissance stijl, veelal op plekken waar moskeeën stonden. Op de plaats van de hoofdmoskee is de imposante Catedral de Granada verrezen. De Capilla Real is de annex die dienst doet als koninklijke grafkapel. Hier liggen Fernando en Isabel opgebaard in hun loden graftombes.

ALBAYZÍN
Op de heuvel tegenover het Alhambra ligt de oude Arabische wijk met een doolhof van smalle kriskras door elkaar lopende straatjes, stegen en trappen. Het is de meest authentieke buurt van Granada en je vindt hier pleintjes, aljibes (waterreservoirs) en de typische cármenes (villa’s). Op de plaats van de moskeeën zijn nu kerken gebouwd. Het Albayzín is met bruggen over de rivier Darro verbonden met het Alhambra. Op de top ligt de Mirador San Nicolás vanwaar je onder de klanken van traditionele muziek kunt genieten van een prachtig uitzicht op het uitgestrekte Alhambra complex. Andere bezienswaardigheden in de wijk zijn het enige overgebleven Paleis Dar al-Horra, de Chancillería de Granada (Gerechtshof) aan de Plaza Nueva, de Moorse baden van El Bañuelo en het Archeologisch Museum Casa de Castril.

SACROMONTE
Op de heuvel Valparaiso ligt de mysterieuze wijk Sacromonte bevolkt door Gitanos (zigeuners). Er zijn hier veel grotwoningen te vinden die nog altijd zijn bewoond of worden uitgebaat als flamenco tablao. Let op dat alles hier geld kost en in het teken van toeristen staat. In het weekend is dit een geliefd uitgaanscentrum van vele studenten.

LOCATIE

GPS-COÖRDINATEN
37.17734 / -3.59856

AFSTANDEN
LUCHTHAVEN:
– Granada: 18 km / 0’19”
– Málaga: 133 km / 1’25”

ALGEMEEN
– Málaga: 125 km / 1’23”
– Ronda: 177 km / 2’00”
– Sevilla: 249 km / 2’30”
– Córdoba: 201 km / 2’02”
– Antequera: 101 km / 1’10”
– La Alhambra: 4 km / 0’14”
– Sierra Nevada: 40 km / 0’47”
– kust (Salobreña): 70 km / 0’52”

 

HOTELS

Escapada - Logeren in Andalusië