Het lekkerste uit Málaga

De provincie Málaga is rijk aan historie en heeft zeer gevarieerde landschappen. De overheersing van de Moren in het verleden en de vruchtbare grond, hebben hun sporen achtergelaten in de typische streekproducten van de zonovergoten provincie in het Zuid-Spaanse Andalusië. Enkele delicatessen hebben zelfs internationale erkenning gekregen. Málaga is genieten!

1. Geitenkaas [Málaga]

[Queso de cabra Malagueño]

Het geitenras Cabra Malagueña heeft inmiddels internationale reputatie opgebouwd. Elk jaar wordt liefst 70 miljoen liter melk geproduceerd door de geiten uit de Zuid-Spaanse provincie. De melk is zoeter en smaakvoller dan koeienmelk, is rijk aan proteïne, heeft een laag gehalte aan lactose en is gemakkelijk verteerbaar. In 20 kaasmakerijen wordt er op ambachtelijke wijze verse en gerijpte geitenkaas van gemaakt. Elke fabriek heeft zijn eigen smaakvariatie, door de mate van rijping en toevoegingen van kruiden, noten etc. De provincie hoopt op een beschermde denominatie van herkomst.

2. Rozijnen [La Axarquía]

[Pasas de la Axarquía malagueño]

De berghellingen van de streek La Axarquía in de provincie Málaga staan vol met wijnranken. De Moscateldruif doet het goed in het subtropische klimaat dat hier heerst en is uitermate geschikt om te laten drogen tot rozijn. De pasas de la Axarquía malagueño zijn de zwarte parels van La Axarquía. De rozijnen uit dit gebied hebben een eigen appellation en smaken naar de zon en de zoetheid van Andalusië. De productie van rozijnen is zeer arbeidsintensief. Het plukken van de druiven op de steile hellingen gebeurt nog met de hand. Vervolgens worden ze per muilezel vervoerd naar de paseros. Op deze grote droogbedden worden de groene druiven op traditionele wijze in de open lucht gedroogd tot rozijn en daarna handmatig gesorteerd op kwaliteit.

3. Zoete wijn [Málaga]

[Vino dulce de Málaga]

Málaga heeft een lange traditie, een van de oudste in Europa, wanneer het gaat om het maken van wijn. De Romeinen en Moren waren al enthousiaste drinkers van de zoete wijn, die wordt gemaakt van Moscatel en Pedro Ximénez druiven. De wijngaarden zijn voornamelijk rond Vélez-Málaga in La Axarquía en bij Antequera in het binnenland te vinden. Wijn mag het label “Málaga” alleen dragen wanneer deze is gerijpt in de stad Málaga. De hedendaagse rode en witte Malagueño dessertwijnen behoren tot de beste in Spanje en kunnen zich meten met Franse concurrenten.

4. Olijven [Álora]

[Aceituna aloreña]

Olijven uit Álora zijn de eerste met een beschermd keurmerk in Spanje. De aceituna aloreña wordt geteeld in de 19 dorpen van de Guadalhorce vallei tussen Málaga en Marbella. Jaarlijks wordt er 7 miljoen kilo met de hand geoogst. En dat de olijven uit deze streek lekker zijn blijkt wel uit het feit dat er steeds meer wordt geëxporteerd naar het buitenland. Er is maar weinig veranderd aan het oude originele recept, zodat de traditionele smaak en kenmerken van de tafelolijven uit Álora bewaard zijn gebleven.

5. Kastanjes [Genal]

[Castañas del Genal]

Als in oktober de herfst aanbreekt, kleurt het loof van de kastanjebomen in de Genal dieprood, oranje, okergeel en roestbruin en verandert het bosrijke landschap spectaculair. De grond ligt bezaaid met stekelige bolsters die zijn opengebarsten, de glimmende bast van de vrucht binnenin zichtbaar. Na de oogst vullen de straten in Andalusië zich met de zoete geur van gepofte kastanjes. Straatventers roosteren deze delicatesse in grote pannen op een houtvuur en bieden ze aan in een puntzak. Heerlijk!

6. Vijgenbrood [Coín]

[Pan de higo de Coín]

Vijgenbrood is een typisch streekgerecht uit Coín, gemaakt volgens een oud boerenrecept met o.a. anijs, kaneel, kruidnagel en amandelen. Het pan de higo vindt zijn oorsprong in de periode van de Moorse overheersing. Eigenlijk tref je het op het hele platteland van Málaga aan. De oogst van een vijgenboom is gewoonlijk veel meer dan een familie aan fruit kan eten. Het verwerken van de zoete vrucht in brood is een uitstekende manier om het overschot duurzaam te verbruiken.

7. Torta de Algorrobo [Algorrobo]

[Torta de Algorrobo]

Het gastronomisch hoogtepunt van Algarrobo vind je in de bakkerij. Het dorp in La Axarquía staat bekend om haar gebak, de torta de Algorrobo. De koek is duidelijk van Arabische oorsprong en wordt nog altijd gemaakt naar oud recept, op basis van tarwebloem, olijfolie, kaneel, anijs en amandelen.

8. Perziken [Periana]

[Melocotón de Periana]

Het dorp Periana, in het binnenland van La Axarquía ten oosten van de stad Málaga, heeft zich toegelegd op de teelt van perziken. De “durazno” perzik is 200 jaar geleden uit Argentinië meegenomen door een dorpeling en heeft zich door de vruchtbare grond en het gunstige klimaat snel verspreid in de gemeente. De smaak deed de rest. Tegenwoordig wordt er 4 miljoen kilo zoetigheid per jaar geoogst. De durazno heeft een fluweelzachte huid, bedwelmende geur en verfijnde smaak.

9. Licor Mistela [Arriate]

[Licor Mistela de Arriate]

Brandewijn, koffiebonen, kaneel en suiker zijn de basis voor de traditionele likeur uit de Serranía de Ronda. Mistela heeft een zachte anijssmaak, waardoor het de beste metgezel is voor de typische traditionele gebakjes uit de streek. Deze drank wordt gebruikt als een digestief na een zware maaltijd. Als je ooit deze regio bezoekt, probeer het dan met amandelgebak. Deze twee gaan heel goed samen.

10. Molletes [Antequera]

[Molletes de Antequera]

Je kunt niet naar Málaga gaan zonder een mollete de Antequera te proeven. Dit is het bekendste broodje uit de streek en heeft in de loop van de tijd een verdiende reputatie verworven. De ronde vorm en de zachte, sponsachtige en kruimelige textuur zijn de belangrijkste kenmerken van dit bleke brood, dat kan worden gecombineerd met allerlei soorten voedsel. Ham, kaas, paté, tomaten of andere producten smaken beter met een mollete. De mollete is zo bekend dat het zelfs in kookboeken voorkomt als belangrijkste ingrediënt. Aangenomen wordt dat het door de Arabieren op het Iberisch schiereiland is geïntroduceerd.


Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Traje de Luces – “kostuum van lichtjes”

De Bruggen van Andalusië

Feria de Abril in Sevilla

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië