La Alhambra – de grootsheid van de Moorse overheersing

De geschiedenis van de Moorse overheersing wordt weerspiegeld in het Alhambra. Aanvankelijk bestaat alleen het Alcazaba (fort) en de citadel El Albayzín. Tussen de 13e en de 15e eeuw wordt het complex uitgebreid met de Palacios Nazaríes (paleisstad) en de ‘hoge tuinen’ van het Generalife. Na de Reconquista (herovering) volgt het Renaissance paleis van Carlos V. De grootsheid en sensualiteit van dit UNESCO Werelderfgoed is adembenemend. Wanneer je door de verschillende zalen en kamers dwaalt, langs symmetrische vijvers, kanalen, fonteinen en over de patio’s loopt, of door de paleistuinen struint, wordt je meegenomen naar vervlogen tijden en kom je ogen tekort om de indrukwekkende schoonheid van het geheel op te nemen. De gedetailleerde stucco decoraties, koepels, het verfijnde spel met licht, blauw keramiek (azulejos) en marmeren pilaren, graveren een blijvende herinnering.

Het sterke uit zware steen opgetrokken, maar vervallen Alcazaba staat in contrast met de lichte constructie van de goed geconserveerde Nasriden paleizen, opgebouwd uit zongedroogde baksteen, klei, hout en stucco ornamenten.

De Koninklijke Paleizen bestaan uit drie delen, elk rond een eigen centrale binnenplaats. Het Mexuar, dat werd gebruikt voor zakelijke en rechterlijke doeleinden, is het oudste gedeelte. Vervolgens werd het Palacio de Camores gebouwd. Aanvankelijk bevonden zich hier de woonverblijven van de Sultan en zijn familie, later de werkkamer van de Sultan en de hofhouding. Dit paleis is gebouwd rond de symmetrische Patio de los Arrayanes met de rechthoekige vijver met groen spiegelend water.

Het architectonisch hoogtepunt wordt gevormd door het Palacio de los Leones, dat vanaf 1377 als laatste werd gebouwd onder Mohammed V. Hier speelde het privéleven van de Sultan en zijn familie zich af. Het door twaalf leeuwen gedragen marmeren fontein op de met 124 zuilen omgeven Patio de los Leones, staat symbool voor de decoratieve rijkdom en is een voorbeeld van het complexe water systeem. De Leeuwenhof is de afspiegeling van het paradijs, waarbij de waterkanalen de 4 rivieren van het paradijs voorstellen en de omliggende zuilen een palmbos uitbeeld.

Het Palacio Carlos V is symbolisch voor de overwinning van het christendom op de Islam. Karel V, kleinzoon van de Reyes Católicos Ferdinand en Isabel gaf in 1526 opdracht tot het bouwen van een paleis in Romaanse stijl. Na 100 jaar werd de bouw gestaakt en was het paleis nog altijd onbewoonbaar. Pas in 1923 is het voltooid. Ondanks het nauwkeurige ontwerp contrasteert het bouwwerk met de Islamitische architectuur en heeft het de interne structuur van het Moorse complex en de toegang tot de citadel ingrijpend veranderd.

Iets ten oosten van het Alhambra liggen de paleiselijke tuinen, paviljoens en zomerverblijven van het Generalife, het buitenverblijf van de Sultans. Op het landgoed trokken de Nasridische heersers zich terug, werd er gejaagd, veeteelt en landbouw bedreven. Kom tot rust en geniet van de terrassen, patio’s, wandelpaden, omsloten tuinen en waterlopen, zoals op de Patio de la Acequia (Hof van het waterkanaal).

Dagelijks worden 8.100 bezoekers verdeeld over tijdsblokken toegelaten tot het Alhambra. Boek tickets vooraf via internet, want wanneer het druk is worden er aan de ingang geen entreebewijzen verkocht of kun je pas naar binnen tijdens een later tijdsblok.

Het Alhambra heeft Granada en de omgeving volledig in zijn macht met een prominente aanwezigheid. Het imposante paleis doemt uit boven de stad en is te zien vanuit allerlei hoeken, gaten en doorkijkjes. Het mooiste uitzicht op het uitgestrekte complex heb je vanaf de Mirador San Nicolás boven in het Albayzín. Het uitkijkpunt is populair bij toeristen en inwoners die van het adembenemende schouwspel komen genieten. Vooral tijdens zonsondergang is het panorama fascinerend als het Alhambra oker kleurt met de 3.000 meter hoge toppen van de Sierra Nevada als achtergrond.

La Alhambra de Granada

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

El Cielo de Cáñar | B&B in Cáñar, Granada, Andalusië | Escapada

Cáñar – pure pueblo blanco in La Alpujarra

Mercado Central de Atarazanas - Málaga l facade

Mercado Central de Atarazanas (Málaga)

Almonte

De oorsprong van de Romería del Rocío

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië