Oudste rotsschilderingen ontdekt in Cueva de Nerja

De Cueva de Nerja is een unieke druipsteengrot even buiten de plaats Nerja aan de Costa del Sol in de provincie Málaga. In 1959 ontdekten vijf lokale jongens per toeval de ingang toen zij op zoek waren naar vleermuizen. De grot heeft een gangenstelsel van 5 kilometer en valt op door de enorme afmetingen van de zalen met druipsteenformaties. De grootste stalactiet heeft een hoogte van 32 meter. Slechts een gedeelte van de grotten is toegankelijk voor publiek. In het afgesloten deel zijn overblijfselen schilderingen gevonden die duiden op bewoning van ongeveer 27.000 jaar geleden.

Vanwege de geweldige akoestiek wordt jaarlijks in juli het Festival de Música y Danza georganiseerd. Sterren als Montserrat Caballé, Kiri te Kanawa, José Carreras en Yehudi Menuhin hebben hier opgetreden.

Op 8 februari 2012 is een nieuwe spectaculaire vondst rotstekeningen van zeehonden in de grot gemeld. De houtskoolresten die bij zes van de schilderingen zijn gevonden, zijn gedateerd op 43.500-42.300 jaar oud. Vermoed wordt dat deze restanten van een vuur zijn dat als verlichting tijdens het schilderen werd gebruikt. Wanneer deze veronderstelling juist is, zijn dit de oudste rotsschilderingen die ooit zijn gevonden. Gezien de leeftijd zouden ze bovendien gemaakt kunnen zijn door Neanderthalers, die rond deze tijd in dit gebied leefden en zelfs de kust van Andalusië als laatste toevluchtsoord hadden, voordat zij uitstierven. Zeehonden en robben behoorden tot hun voedsel. De stelling dat de tekeningen door onze eerste voorouders zijn gemaakt is archeologisch revolutionair, omdat alle kunstuitingen tot nu toe zijn toegewezen aan de volgende generatie, de Homo Sapiens. Verder onderzoek naar het materiaal van de rotsschilderingen moet uitwijzen of de hypothese juist is. Door gebrek aan financiële middelen wordt dit project ernstig opgehouden, definitieve resultaten worden niet eerder dan in 2013 verwacht.

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Migas de Pastores

Migas de Pastores

El Cielo de Cáñar | B&B in Cáñar, Granada, Andalusië | Escapada

Cáñar – pure pueblo blanco in La Alpujarra

zwarte olijven

Het lekkerste uit Málaga

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië