Frigiliana – witte parel van Andalusië

Als er een dorp fotogeniek is, dan is het wel Frigiliana. Niet voor niets is dit dorp in de comarca La Axarquía meermalen verkozen tot mooiste dorp van Andalusië en zelfs van Spanje. De oude dorpskern bestaat uit klinkerstraatjes en trappen, aan weerszijden geflankeerd door witgekalkte huizen. Aan de muren hangen plantenbakken met geraniums voor een explosie van kleur en geur. Ramen en balkons zijn afgezet met smeedijzeren spijlen, die scherp contrasteren met de witte achtergrond. De keien in de smalle, soms steil omhoog en omlaag lopende steegjes zijn in vrolijke patronen met krullen, cirkels en sterren gelegd. Overal staan potten, tonnen en bakken met planten en bloemen. Winkeltjes en boutiques met kleurrijke plaatselijke kunst en keramiek en de terrassen van de bars en restaurants geven een vrolijke levendige sfeer. Oude dametjes in traditioneel zwart zitten op een stoel voor hun huis of op de trap naar de voordeur. De mannen sloffen met de handen op de rug door het dorp en verzamelen op de bankjes onderaan het dorp of op de pleintjes om de dag door te nemen.

Frigiliana ligt 7 kilometer landinwaarts ten noorden van Nerja. Het pittoreske dorp telt tegenwoordig meer dan 3.000 inwoners, waaronder een toenemend aantal buitenlanders. De oude dorpskern is aangevuld met nieuwgebouwde appartementen, waarbij zoveel mogelijk de oude bouwstijl wordt aangehouden, zodat oud en nieuw in elkaar overvloeien. De aantrekkelijkheid van Frigiliana trekt veel toeristen aan. Soms met bussen vol, die maar met moeite door het dorp kunnen manoeuvreren. Vooral op donderdag is het druk, wanneer de markt wordt gehouden.

Frigiliana is gebouwd op de helling van de berg El Fuerte. Bovenop zijn overblijfselen te vinden van een oud fort. Dit was de plek waar de Moorse opstand in 1569 door de christenen bloedig werd neergeslagen. Naar zeggen verkoos een aantal Moren de dodelijke val van de kasteelmuren boven gevangenname door de Spanjaarden en zijn er nog altijd menselijke resten te vinden. Spanje’s mooiste ligt direct aan het Parque Natural de las Sierras de Tejeda, Alhama y Almijara. De kale bergtoppen van dit woeste natuurgebied vormen de dramatische achtergrond van deze pueblo blanco, terwijl de Middellandse Zee aan de andere kant in het zonlicht schittert.

El Ingenio is de enige nog werkende fabriek in Europa die honing maakt op basis van suikerriet. Er wordt nog geproduceerd volgens de traditionele werkwijze. Het gebouw met grote façade is prominent aanwezig in het centrum van het dorp. Aan de voorzijde van de fabriek zijn enkele shops met lokaal keramiek gevestigd. Ook fraai is de oude fontein op de Plaza de la Fuente Viejo dat het wapenschild draagt van degene die het in de 17e eeuw heeft gebouwd.

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Migas de Pastores

Migas de Pastores

Júzcar - pitufo/smurf

Júzcar – Smurf tussen de pueblos blancos

Carmen del Cobertizo | Hotel in Granada, Granada, Andalusië, Spanje | Escapada

Carmen del Cobertizo

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië