Feria de Abril in Sevilla

Twee weken na Pasen start de Feria de Abril van Sevilla. Al meer dan 150 jaar vieren de Sevillanos een week lang feest op een enorm feestterrein in de wijk Los Remedios. Het stof van de Semana Santa is nauwelijks neergedaald of de stad stort zich met ongekend enthousiasme in het volgende festijn en raakt voor een week verlamd. De Feria de Abril is uitgegroeid tot één van de populairste festiviteiten in Spanje en wordt jaarlijks door meer dan een miljoen feestgangers bezocht.

De eerste feria werd in 1847 als jaarmarkt georganiseerd door een Baskische en een Catalaanse veehandelaar, gesteund door een groot aantal veehouders en boeren. De veemarkt was aanvankelijk beperkt van opzet, maar al gauw kwamen er tentjes waar kon worden gegeten en gedronken en werden er stierengevechten gehouden. De tentoonstelling verkreeg steeds meer een feestelijk karakter en groeide uit tot het belangrijkste folkloristische evenement van Sevilla. Omdat de Feria 2 weken na Pasen wordt gehouden variëren de data van het evenement. Een enkele keer valt de periode zelfs in mei, dan wordt er krampachtig geschoven totdat er minimaal 1 dag in april valt, om zodoende de toepasselijkheid van de naam te behouden.

Op het feestterrein de Real de la Feria, worden meer dan 1.000 casetas opgebouwd. Deze groen/wit en rood/wit gestreepte paviljoententen moeten voldoen aan strenge voorschriften. In het voorste gedeelte aan de straatzijde worden sevillanas gezongen en gedanst, gefeest, gegeten en gedronken. De casetas zijn eigendom van of worden gehuurd door bedrijven, organisaties, verenigingen, lokale families of vriendengroepen. De toegang is doorgaans alleen op basis van een felbegeerde officiële uitnodiging. Gelukkig zijn er ook een aantal publieke paviljoens met vrij entree voor minder fortuinlijken. De lijst met aanvragen voor een standplaats is al jaren oneindig lang. Er gaan zelfs geruchten rond om te verhuizen naar een nieuwe, nog grotere plek. Het huidige terrein, dat sinds 1973 wordt gebruikt, is meer dan een kilometer lang en een halve kilometer breed, met een aantal verharde wegen en daartussen vlakken met geel zand voor de tenten. Lekker stoffig bij droogte en een enorme blubberpartij bij slecht weer. Naast het gedeelte met de casetas ligt La Calle del Infierno (Straat van de Hel) met de kermisattracties. De hoofdingang van de Real de la Feria wordt gevormd door een enorme toegangspoort, elk jaar opgebouwd volgens een ander ontwerp en versierd met duizenden gloeilampen. De poort van 2012 is gebaseerd op de gevel van de Iglesia del Divino Salvador en telt maar liefst 24.000 peertjes. Boven de wegen hangen ontelbare kleurige lampionnen als sfeervolle feestverlichting. Zo verrijst er jaar na jaar een bruisende stad, die na een week weer wordt afgebroken.

De Feria wordt officieel geopend tijdens El Alumbrado in de nacht van maandag op dinsdag om 00.00 uur exact. Met een druk op de knop ontsteekt de burgemeester de verlichting van de portado (toegangspoort) en het terrein. Genodigden verzamelen zich in de casetas voor El Pescaito, het openingsdiner dat bestaat uit kleine gefrituurde vis. Een van de leukste attracties is de dagelijkse paseo de caballos. De mooiste paarden en koetsen van vaak aristocratische en gegoede families uit de stad vormen vanaf 12.00 uur een defilé over het terrein en trekken op naar La Real Maestranza voor het stierenvechten. Vooral de ruiters en koetsiers zijn gekleed in een traje corto, een veelal grijs kostuum dat bestaat uit een strakke broek, laarzen en een kort gesneden jasje. Op het hoofd wordt een breed gerande cordobes hoed gedragen. De dames dragen een traje de flamenca of fareales, de bekende fleurige flamenco jurk. In het opgestoken haar is een bloem of kam van dezelfde kleur gestoken; om de schouders is eventueel een sjaal geslagen. Het is een genot om de stoet langs te zien komen, met de feestelijk uitgedoste passagiers en berijders; de meiden vaak schrijlings achterop het paard, ruiters trots in het zadel.

Tot 20.00 uur ’s avonds zijn de casetas open en gunnen zij een ongestoorde blik op de feestende mensen die sevillanas dansen en zingen. Ruiters nemen niet de moeite om af te stijgen maar drinken in het zadel. Er wordt vooral Manzanilla (sherry) geschonken, maar om het langer vol te houden is de rebujito (Manzanilla met Sprite of Seven-up en veel ijs) populair. ’s Avonds om 20.00 uur moeten de paarden en koetsen van het terrein, sluiten de tenten hun gordijnen en zet het feestgewoel zich in besloten kring voort tot in de vroege uurtjes. Houd er rekening mee dat de Feria de Abril een feest is voor de Sevillanos en er lang niet overal toegang is voor belangstellenden zonder connecties!
 
Na zes dagen en zeven nachten uitbundig feest van middaguur tot 6 à 7 uur in de morgen, vindt zondagnacht de slotceremonie plaats met een groots vuurwerk. Sevilla kan zich opmaken voor het volgende evenement.

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Hoop voor de Iberische lynx

Cartajima – wandelparadijs in de Genal

Cueva de Nerja - rotsschildering

Oudste rotsschilderingen ontdekt in Cueva de Nerja

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië