Cartajima – wandelparadijs in de Genal

Cartajima (Málaga) is een klein slaperig dorpje in de Alto Genal, een nauwelijks door toeristen ontdekt gebied in de Serranía de Ronda. Hoe klein is Cartajima? Er zijn 242 inwoners, een winkel, een postkantoor, een bank en een hotel. Het dorp heeft een Moors karakter met opeengestapelde witgekalkte huizen, steile straatjes en smalle steegjes. Trappen leiden naar de 16e eeuwse kerk Iglesia de Nuestra Señora del Rosario, die het trotse middelpunt van het dorp vormt. Door de eeuwen heen is dit gebied moeilijk toegankelijk geweest, waardoor de traditionele levenswijze bewaard is gebleven, ondanks dat het drukbezochte Ronda op slechts 18 kilometer ligt. Er zijn zelfs inwoners die het dal nooit hebben verlaten. Je komt hier voor rust, de prachtige omgeving en het échte Spanje. En veel Spaanser dan hier kun je het niet krijgen!

Cartajima is het hoogste dorp (846 meter) van de Genal. Aan de noordzijde doemt het woeste Los Riscos op, een karstgebergte met kalksteenformaties, rotspartijen, kliffen en grotten. De hoogste top is de Jarestepar (1.500 meter). Van hieruit kijk je over het gehele dal en op heldere dagen zie je zelfs het Rifgebergte van Noord-Afrika liggen. Ten zuiden van Cartajima liggen bossen met kastanjebomen en kurkeiken. Het dorp ligt op de scheidslijn van het hoger liggende grijze gesteente en het loof in het dal, dat met het wisselen van de seizoenen van kleur veranderd. In het voorjaar wit van de kastanjebloesem, ’s zomers donkergroen en vlammend rood en oker in de herfst.

De omgeving is een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Verschillende routes voeren langs de 7 dorpen in het dal. Los Riscos is een uitdaging die het best kan worden aangegaan onder begeleiding van een lokale gids.

Tijdens de jaarlijkse feria in augustus vieren dorpelingen en voormalige inwoners feest en worden plaatselijke specialiteiten als konijn en champignonsoep bereid en gegeten. In oktober wordt de processie Virgen del Rosario gehouden. Aan het einde van de kastanje oogst in oktober/november vindt het oogstfeest plaats en worden gerechten op basis van kastanjes op tafel gezet. Het feest trekt bezoekers uit de wijde omtrek.

Op de grens met Juzcar ligt de Molino Real. Hier was vroeger de wapenfabriek gevestigd, waar kanonnen werden gemaakt van lokaal ijzererts en waar Cartajima de bijnaam “Klein Cádiz” aan te danken heeft.

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Fill out this field
Fill out this field

Deel bericht

Andere berichten

Mercado Central de Atarazanas - Málaga l facade

Mercado Central de Atarazanas (Málaga)

Tomatito – flamenco virtuoos naar Nederland

Almonte

De oorsprong van de Romería del Rocío

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië

Menu