Cáñar – pure pueblo blanco in La Alpujarra

Cáñar (Granada) is een klein authentiek dorpje in de streek La Alpujarra op een van de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada. Het is het eerste dorp dat je tegenkomt vanaf Órgiva naar Pampaneira, Bubion en Capileira en ligt op een hoogte van ca. 1.000 m boven zeeniveau. De lucht is hier kraakhelder en puur, een verademing voor stadse longen. Het weidse uitzicht over de omgeving is adembenemend. De architectuur van witgekalkte huizen met platte daken die zijn getooid met de kenmerkende schoorstenen is karakteristiek voor de streek. Aan de witte muren van de steile straatjes hangen bloempotten met kleurige bloemen, rode puntpaprika’s drogen in de zon, op het dorpsplein klatert bergwater uit de fontein. De kerktoren van de Iglesia Parroquial de Santa Ana bepaalt het silhouet van het dorp. De Renaissance kerk uit de 16e eeuw is gebouwd op de funderingen van een Moorse moskee. Ooit was de toren hoger, maar is verlaagd omdat men bang was dat hij vernietigd zou worden door de wind.

Verwacht geen bruisende sfeer in Cáñar, want je bent hier voor rust en een schilderachtige omgeving. De teller stopt in 2009 op ca. 300 inwoners (Cáñaretes). Er zijn 3 bars voor een drankje en tapas, maar voor meer mogelijkheden ben je aangewezen op het lager gelegen Órgiva. Zowel Granada (66 km) als de kust zijn een uur rijden.

De oorsprong van Cáñar ligt in de beginjaren van de Moorse bezetting van het Iberische schiereiland. De boerderij El Fex, de irrigatiekanalen en afwateringen stammen uit de 8e en 9e eeuw. La Alpujarra was toen een landbouw imperium, gespecialiseerd in de productie van zijde. Nadat Granada in 1492 werd veroverd door het Katholieke Koningspaar, ondervonden de moslim bewoners een toenemende druk om te bekeren tot het Christendom. In 1568 neemt de grootgrondbezitter Hernando de Válor, die de Arabische naam Abén Humeya aanneemt, de wapens op tegen Fillips II en ontketend hiermee de algehele opstand van de Moriscos in het koninkrijk Granada. Wanneer een luitenant van hem gevangen wordt genomen bij de boerderij El Fex bij Cáñar, vernietigd hij uit wraak het gehele dorp. Om geschiedenis op te tekenen krijgt het dorp dat wordt herbouwd stadsrechten toegewezen door Koning Filips II. Door onderlinge twisten onder de moslims wordt Abén Humeya vermoord en weet Ritter Johann von Österreich, onwettige zoon van Karel V en halfbroer van Filips II, de Moorse opstand in twee jaar neer te slaan. De Moriscos worden verdeeld over verschillende dorpen in de verwachting dat zij zullen integreren. Uiteindelijk worden zij in 1609 door Filips III uit Spanje verbannen. De dorpen worden herbevolkt door Spanjaarden uit het binnenland, waardoor de rijke agrarische kennis van de Moslims verloren gaat en de economische betekenis vervalt.

De omgeving is ideaal voor wandelen, mountainbiking en paardrijden. De lange afstandsroute GR7 loopt via het dorp. De sectie Lanjaron-Puerto de La Ragua loop je in ongeveer 7 dagen. Ook de hoge route Sulayr door het hooggebergte loopt hier in de buurt.

Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Boabdil – laatste Moslim koning in Spanje

Migas de Pastores

Migas de Pastores

Los Ollas de San Marcos in Mairena

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië