De Bruggen van Andalusië

Achter elke brug schuilt een verhaal, de verbinding van de ene plek met de andere. Natuurlijk, historisch, origineel, avontuur… Ze zijn het resultaat van de vindingrijkheid en creativiteit van mensen. Andalusië bezit een aantal prachtige bruggen, nieuw en oud, robuust of design, die schier onmogelijke barrières overwinnen.

1. Puente Nuevo – Ronda [Málaga]

Ronda - Puente Nuevo
[Puente Nuevo – Ronda]

De Puente Nuevo is het symbool van Ronda en een van de meest gefotografeerde bouwwerken van Spanje. Deze “nieuwe” brug is 98 meter hoog en overspant de kloof (el tajo) die is uitgesleten door de Rio Guadalevín. Het monumentale bouwwerk verbindt de wijken Mercadillo en La Ciudad, het nieuwe en het oude gedeelte van de stad. Met de bouw werd in 1751 begonnen en werd pas 42 jaar later in 1793 afgerond. Boven de centrale boog in de imposante brug bevinden zich ruimtes die vroeger werden gebruikt als gevangenis. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden hier tegenstanders van het regime gemarteld en vervolgens door het raam naar buiten gegooid, waarna ze te pletter sloegen op de rotsen in de diepte. Tegenwoordig is het een museum. De ingang bevindt zich aan de kant van de parador. Om de brug te fotograferen daal je het beste af langs het ezel pad aan de andere zijde van de kloof. De weg terug is een pittige klim.

2. Hangbruggen van Los Cahorros – Monachil [Granada]

Puente Colgante - Los Cahorros Monachil
[Puente colgante Los Cahorros – Monachil]

Vlakbij het plaatsje Monachil, tussen Granada en de Sierra Nevada, heeft de Rio Monachil een kloof in het kalksteen uitgesleten. Een wandeling door de weelderige Los Cahorros is een avontuur voor jong en oud. De tocht voert langs grotten, spelonken, watervallen, tunnels en poelen. Aan de loodrechte kloofwanden hangen rotsklimmers. Het water van de rivier, die bovenop La Veleta ontspringt, is steenkoud. Wanneer je de gehele route volgt kom je vier hangbruggen tegen. De eerste is de grootste met een lengte van 55 meter. De volgende zijn kleiner en missen hier en daar een plank. Gelukkig worden de bruggen regelmatig gecontroleerd en zijn ze veilig.

3. Puente de la Aurora – Málaga [Málaga]

Puente de la Aurora
[Puente de la Aurora – Málaga | Foto: Benito Lorenzo]

De Puente de la Aurora in Málaga is officieel bekend als de Puente de Alfonso XIII. Málaga werd regelmatig geteisterd door overstromingen. Al sinds de 17e eeuw werden verschillende bruggen door een watervloed weggevaagd. De vraag om een solide brug die de stadsdelen Trinidad en Perchel zouden verbinden met het historische stadscentrum, werd steeds groter. Plannen werden telkens uitgesteld, maar de hevige overstroming in 1907 gaf uiteindelijk het laatste duwtje. In 1921 legt Alfonso XIII een eerste steen, maar de bouwwerkzaamheden beginnen pas 7 jaar later. Nadat de sterkte van de brug was uitgetest met zandzakken en een kolonne van rijdend materieel als vrachtwagens, tanks en bulldozers, werd de brug in 1930 voor het publiek opengesteld. De huidige naam van de brug is afgeleid van het nabijgelegen klooster Iglesia Convento de la Aurora Maria. Jaarlijks trekt op Goede Maandag om 22.00 uur tijdens Semana Santa de stoet van de Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús Cautivo over de brug. De passage van het Christusbeeld over de brug is het hoogtepunt van de processie.

4. Puente Isabel II – Sevilla [Sevilla]

Bruggen van Andalusië
[Puente de Triana – Sevilla | Foto: www.turismoandalucia.org]

De Puente Isabel II, in de volksmond bekend als de Puente de Triana, verbindt het stadscentrum van Sevilla met de wijk Triana. De imposante stalen boogbrug met betonnen pijlers, is gebouwd tussen 1845 en 1852 tijdens de regeerperiode van koningin Isabel II. Het is de eerste vaste brug over de Guadalquivir tussen Córdoba en Sanlucar. Eerdere ontwerpen hebben het nooit gehaald, waardoor men gedoemd was om de wankele pontonburg te gebruiken, die in 1145 was aangelegd door de Arabieren. Door het gebruik van staal werd het ontwerp van de Franse architecten Gustavo Steinacher en Fernando Bernadet wel een succes en groeide de brug uit tot een belangrijke verkeersader over de rivier. In 1976 werd de Puente de Triana tot nationaal historisch monument verklaard en is het bouwwerk met de drie stalen bogen en cirkels niet meer uit het stadsbeeld weg te denken.

5. Puente de las Tres Fuentes – Almonaster La Real [Huelva]

[Puente de las tres Fuentes | foto: Gil Marquez]

De Puente de las Tres Fuentes (Brug van de Drie Fonteinen) bij Almonaster La Real in de provincie Huelva is ontworpen door volgelingen van Gustave Eiffel. De brug was oorspronkelijk gebouwd van staal, maar werd in het midden van de 20e eeuw bepleisterd met beton. De boogbrug is onderdeel van het spoorwegtraject Huelva-Zafra en verbindt twee tunnels in overliggende heuvels. De Puente de las Tres Fuentes is bereikbaar via een wandelpad dat langs de beek La Lisa aan de voet van de brug loopt.

6. Puente José León de Carranza – Cádiz [Cádiz]

Bruggen van Andalusië
Puente Carranza – Cádiz | foto: Manuel Suárez]

De Puente José León Carranza of Puente Carranza is een 1400 meter lange brug, die de stad Cádiz verbindt met het vaste land en het verkeer via de N-443 over de baai leidt. De brug is vooral uniek vanwege de twee ophaalbare brugdekken met een overspanning van 90 meter. Hierdoor blijft de haven van Cádiz bereikbaar voor grote zeeschepen. In 2015 staat de opening van een tweede brug (La Pepe) gepland, die meer dan 3 kilometer lang is.

7. Puente Caminito del Rey – Ardales [Málaga]

Bruggen van Andalusië
[Puente Caminito del Rey | El Chorro]

De Caminito del Rey wordt beschouwd als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld. Deze voormalige serviceroute werd in 1901 aangelegd op 100 meter hoogte langs de loodrechte wanden van de kloof Gargante del Chorro. Wanneer je vanuit Álora naar de kloof rijdt, valt de metalen boogbrug tussen de kloofwanden direct op. Het pad slingert zich op een ijzingwekkende hoogte langs de rotsen naar de brug toe, om vervolgens geheimzinnig in de canyon te verdwijnen. Na 5 dodelijke ongelukken werd de route in 1992 gesloten, maar avontuurlijke klimmers negeerden het verbod. In 2014 is begonnen met de restauratie van het “Paadje van de Koning” en wordt begin 2015 heropend voor het publiek.

8. Puente de los Alemanes – Málaga [Málaga]

Bruggen van Andalusië
[Puente de los Alemanes | Málaga]

De Puente de los Alemanes is een kleine stalen voetgangersbrug die in 1909 aan de stad Málaga werd gedoneerd door de Duitsers. Op 18 december 1900 wordt het Duitse fregat “Geisenau” tijdens een hevige storm van zijn ankers losgetrokken en slaat het schip op de golfbreker van de haven. Door een scheur in de romp maakt het fregat water en zinkt. Met gevaar voor eigen leven weten plaatselijke vissers 486 matrozen uit het water te redden, maar 41 Duitse zeelieden verdrinken. Ook onder de lokale redders vallen de nodige dodelijke slachtoffers. De overlevenden worden ondergebracht in ziekenhuizen en zelfs bij mensen thuis. De omgekomen Duitse matrozen worden in een massagraf begraven op de Engelse begraafplaats, waar een monument herinnert aan de ramp. Málaga en haar inwoners worden voor deze heldhaftige reddingsactie door de kroon onderscheiden met de koninklijke titel “Muy Hospitalaria” (Zeer Gastvrij), die sindsdien prijkt op het stadwapen. De Kaiser dankt de Malagueños in een brief.

Op 3 september 1907 overstroomt de rivier Guadalmedina door hevige regenval. Het woest kolkende water laat een spoor van vernieling achter en de meeste bruggen in de stad worden weggeslagen. Als de Duitsers in de krant over de ramp lezen, zamelen zij geld in voor de bouw van de Puente de Santo Domingo. Op de brug is een schild aangebracht met de tekst: “Alemania donó a Málaga este puente agradecida al heróico auxilio que la ciudad prestó a los náufragos de la fragata de guerra Gneisenau.” (Duitsland doneert deze brug aan Málaga als dank voor de heldhaftige hulp van de stad aan de opvarenden van het fregat Gneisenau).

9. Puente Internacional del Guadiana – Ayamonte [Huelva]

[Puente Internacional del Guadiana | foto: ABC]

De Puente Internacional del Guadiana (1991) is een tuibrug over de rivier de Guadiana, die Spanje (Ayamonte) en Portugal (Castro Marim) verbindt. De brug is gebouwd in 1991 door een Spaans-Portugees consortium. Het grootste gedeelte van de brug ligt in Portugal. De totale lengte van de brug is 666 meter, de overspanning tussen de pylonen bedraagt 324 meter. Het brugdek bevindt zich op 20 meter boven het wateroppervlakte, waardoor ook schepen met grote diepgang kunnen passeren. De pylonen zijn 96 meter hoog. De toren aan de Spaanse zijde rust op een kunstmatig eiland.

10. Puente Zuazo – San Fernando [Cádiz]

[Puente Zuazo | foto: ecadiz.es]

De Puente Zuazo verbindt de stad San Fernando (op het eiland Isla León waar ook Cádiz op ligt) met het vaste land van Andalusië. Deze historische brug uit 1411 is het decor geweest van menig oorlogstafereel, zoals de plundering van de Engelsen en als legerplaats van Napoleon. De brug is het symbool van San Fernando en zelfs opgenomen in het wapenschild van de stad. Een serie batterijen langs het kanaal Caño de Sancti-Petri beschermt het strategisch gelegen bouwwerk tegen de aanhoudende vijandigheden uit het verleden. De Puente Zuazo dankt haar naam aan de Magistraat Juan Sanchez de Zuazo, die door Koning Juan II een landgoed in de omgeving toegewezen had gekregen.

11. Puente Romano – Córdoba [Córdoba]

Bruggen van Andalusië
[Puente Romano | foto: Consorcio de Turismo de Córdoba]

Tot het midden van de 20e eeuw was de Puente Romano de enige brug over de Guadalquivir in Córdoba. De “Oude Brug” uit de 1e eeuw v. Chr. bevindt zich in het historische deel van de stad en verbindt de stadsdelen Campo de la Verdad en Barrio de la Catédral. Het Romeinse monument telt 16 bogen (waarvan er nog maar twee origineel zijn), heeft een lengte van 331 meter, is 9 meter breed en alleen toegankelijk voor voetgangers. Door de eeuwen heen hebben hebben er verschillende renovaties plaatsgevonden, de laatste in 2006. In de middeleeuwen zijn de Torre de Calahorra en de Puerta del Puente op de zuidelijke en noordelijke oever aan de brug toegevoegd, het beeld van St. Rafael in het midden van het bouwsel stamt uit 1651. Tezamen met de poort en de toren gaat de brug op in de Moorse architectuur van de oude stad. ’s Avonds kleuren de laatste zonnestralen de Puente Romano in een roodgouden gloed en vormt zich een adembenemend panorama met de Mezquita op de achtergrond.

12. Puente del Alamillo – Sevilla [Sevilla]

[Puente del Alamillo | foto: Turismo de Sevilla]

De Puente del Alamillo over de Guadalquivir in Sevilla is een creatie van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De geometrisch gevormde tuibrug met enkele pyloon, werd gebouwd ter gelegenheid van de Expo ’92 en vormde de noordelijke toegang tot het Expoterrein op het eiland Cartuja. De bijzondere voetgangersbrug is 250 meter lang en 142 meter hoog en is daarmee een van de hoogste bruggen in Europa. De brug is een icoon voor de moderne bruggenbouw en het symbool van het moderne Sevilla geworden. Naderhand heeft Calatrava vergelijkbare spraakmakende brugontwerpen gemaakt in andere steden.

De Puente del Alamillo over de Guadalquivir in Sevilla is een creatie van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De geometrisch gevormde tuibrug met enkele pyloon, werd gebouwd ter gelegenheid van de Expo ’92 en vormde de noordelijke toegang tot het Expoterrein op het eiland Cartuja. De bijzondere voetgangersbrug is 250 meter lang en 142 meter hoog en is daarmee een van de hoogste bruggen in Europa. De brug is een icoon voor de moderne bruggenbouw en het symbool van het moderne Sevilla geworden. Naderhand heeft Calatrava vergelijkbare spraakmakende brugontwerpen gemaakt in andere steden.


Kaart:


Join Us Today

Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Deel bericht

Andere berichten

Tomatito – flamenco virtuoos naar Nederland

Estrella Morente straalt in Nederland

El Cielo de Cáñar | B&B in Cáñar, Granada, Andalusië | Escapada

Cáñar – pure pueblo blanco in La Alpujarra

Escapada - Logeren in Andalusië

Over ons

Welkom op het  blog van Escapada met inspiratie, reisnieuws en toeristische informatie over Andalusië.

Escapada – logeren in Andalusië