Al jaren behoort Spanje tot de meest populaire vakantiebestemmingen van Europeanen. En terecht! Het land biedt een enorme diversiteit aan mogelijkheden, landschappen, cultuur en historie en beschikt natuurlijk over een schitterend klimaat. Zeer aantrekkelijk blijven de zonovergoten stranden en badplaatsen aan de costa’s, die ’s zomers grote aantallen toeristen trekken en in de winter een thuis bieden aan de overwinteraars. Maar voor wie een beetje zijn best doet ligt het echte Spanje aan zijn voeten en kun je het ware karakter ontdekken, genieten van een overweldigende natuur, culturele rijkdom, fantastisch eten en een uitermate vriendelijke en gastvrije bevolking.

Ontsnap aan het zon- en strandtoerisme en geef je over aan authentiek Spanje, een land met één van de hoogste levensverwachtingen ter wereld, ingegeven door het klimaat en de levensstijl van de Spanjaard. Laat het mañana gevoel toe en sta stil bij al het moois dat Spanje te bieden heeft. Van het groene noorden tot het overweldigende en soms dorre zuiden of op de door azuurblauw zeewater omringde eilanden.

Spanje heeft een mozaïek aan culturen, een oogverblindend historisch erfgoed, uitbundige feesten en tradities, een bijzonder afwisselend natuurschoon en een verfijnde keuken. Het land is een waar paradijs voor zonaanbidders met vele kilometers strand. Cultuurliefhebbers kunnen een eindeloze lijst werelderfgoederen bewonderen, zoals het Alhambra in Granada, de Mezquita van Córdoba, de Giralda toren in Sevilla of musea als het Prado in Madrid en Picasso in Barcelona. Culinaire lekkerbekken kunnen terecht in de sterrenrestaurants van San Sebastian, de tapas bars in Sevilla of in Valencia voor verse paëlla. Voor natuurliefhebbers strekken zich betoverende landschappen uit van woestijn tot hooggebergte en liggen eindeloze wandeltochten te wachten om ontdekt te worden. Party animals leven zich uit in de clubs op Ibiza en de badplaatsen aan de costa’s of het nachtleven van Madrid. Sportievelingen hebben een ruime keuze in golfbanen, kunnen wind- en kitesurfen in Tarifa, skiën in de Pyreneeën en de Sierra Nevada, parapenten of zeilen op de Middellandse Zee.

Laat je meeslepen door de dramatiek van de flamenco, met tomaten bekogelen tijdens het La Tomatina feest in Buñol, bewijs je mannelijkheid in de encierro tijdens de Fiestas de San Fermín in Pamplona of trek je beste kleren aan op de Ferias de Málaga. Spanje is voor iedereen!

Spanje heeft een totale oppervlakte van 505.955 km² en behoort daarmee tot de 4 grootste landen van Europa. Het grootste deel van Spanje ligt in zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland dat wordt gedeeld met Portugal. De rest, ongeveer 12.500 km², bestaat uit de eilandengroep de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan voor de Marokkaanse kust en de enclaves Ceuta en Melilla aan de noordkust van Marokko.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan Gibraltar. Door de ligging op een schiereiland heeft Spanje een omvangrijke kustlijn van 4964 km: in het noorden de kust aan de Golf van Biskaje, in het westen en zuidwesten de Atlantische kust en in het zuiden en oosten de Middellandse Zeekust. De kusten zijn zeer verschillend en kennen verscheidene klimaatsoorten.

Met 660 meter boven de zeespiegel is Spanje na Zwitserland het land met de hoogste gemiddelde hoogte in Europa. Centraal Spanje wordt gevormd door de Meseta, een uitgestrekte hoogvlakte, die geleidelijk naar het noorden en zuiden uitloopt in twee lager gelegen plateaus. In het zuiden wordt de Spaanse hoogvlakte begrensd door de Sierra Morena, in het noordoosten door het Iberisch randgebergte en in het noorden door het Cantabrisch gebergte (Cordillera Cantábrica), met de Picos de Europa (2.648 m) als hoogste top. De Meseta wordt door het Castiliaans scheidingsgebergte (Cordillera Central), dat net boven Madrid loopt, in een noordelijk en een zuidelijk deel gesplitst.

Verder kent Spanje drie randgebergten. In het noordoosten liggen de Pyreneeën met toppen boven de 3.000 meter. Parallel met de kust in het oosten loopt het Catalaans gebergte. In het zuiden ligt het Andalusich gebergte (Cordillera Bética) dat eigenlijk van Gibraltar via Murcia tot de Balearen loopt. Het hoogste gedeelte wordt gevormd door de Sierra Nevada in Granada met de Mulhacén (3.478 m) als hoogste top van het vasteland.

De Canarische Eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, met op Tenerife de Pico de Teide (3.718 m) als hoogste top van Spanje. Op de Balearen is het gebergte Tramuntana op Mallorca opvallend, terwijl Menorca en Ibiza veel minder hoogteverschil kennen.

Spanje is een groot land met veel reliëf, waardoor er veel klimaatverschillen optreden. Vaak wordt een tweedeling gemaakt in het groene en vochtige noorden, España Verde of húmeda genoemd en het droge Spanje, España seca.

In het binnenland heerst een landklimaat met hete zomers (soms 40°C) en zeer geringe neerslag. De winters kunnen koud zijn (-10°C) en worden vaak beheerst door de koude norte wind, terwijl ’s zomers de warme solano en leveche waaien.

Het noorden heeft een gematigd vochtig zeeklimaat, met koelere zomers (18-22°C) en zachte winters. Er valt hier beduidend meer neerslag dan in de rest van Spanje. De gemiddelde neerslag in Santiago de Compostela bedraagt 1.600 mm, terwijl er in Madrid slechts 420 mm valt.

De gehele oost- en zuidkust hebben een Middellandse Zee klimaat met hete en zonnige zomers (23,5°C), waarbij de temperaturen naar het zuiden iets toenemen. De winter is zacht (10-12°C) met maar weinig regenval. De meeste zonne-uren van Spanje vind je aan de Costa del Sol.

De Balearen hebben zachte winters en warme zonnige zomers. De Canarische eilanden hebben een veel constanter klimaat met temperaturen van 27°C in de zomer en 22°C in de rest van het jaar.

Spanje biedt een grote verscheidenheid in natuur en doet er veel aan deze te behouden en te beschermen. Spanje heeft 14 nationale parken en wetlanden en zeegebieden als beschermd aangeduid. UNESCO heeft de drie Spaanse parken Doñana, Garajonay (op La Gomera) en Monte Perdido (Pyreneeën) opgenomen op de lijst van Werelderfgoederen en 34 biosferen aangewezen op Spaans grondgebied.

De verscheidenheid in klimaten is van invloed op de rijke fauna. Bijzondere grote zoogdieren zijn bijvoorbeeld de bruine beer (Picos de Europa), wolf, Iberische lynx, otter, wilde kat, gems en de ibex berggeit. Er zijn ook dieren met Afrikaanse eigenschappen te vinden zoals de kameleon, genetkat en mangoest.

Spanje ligt op de route van trekvogels tussen Afrika en Europa en tezamen met de diversiteit in klimaat en landschap is er een enorm vogelbestand met veel verschillende soorten te vinden. Bijzonder zijn de ooievaar, kraanvogel, flamingo, grote trap en blauwe ekster en indrukwekkend het arsenaal roofvogels, zoals de lammergier, vale gier, arenden en adelaars.

Spanje heeft een gevarieerde flora. Doordat het land door de Pyreneeën is afgesloten van de rest van Europa tref je veel unieke plantensoorten aan. Opmerkelijk zijn de 40 soorten wilde orchideeën op de bergweiden van de Picos de Europa. Het Cantabrisch gebied in het vochtige noorden heeft een uitbundige vegetatie met uitgestrekte loofbossen. In de gebergtes zijn veel naaldbossen te vinden, met soms zeer zeldzame sparren, zoals de pinsapo bij Ronda en Grazalema. Door het droge zomerklimaat zijn op de centrale hoogvlakte en in het Middellandse Zeegebied veel minder bossen te vinden en bestaat de vegetatie voornamelijk uit struikgewassen en steeneiken. In het binnenland en het zuiden worden steppegebieden aangetroffen. Meer naar het zuiden wordt de vegetatie subtropischer met palmen en agaves.

Door de verdroging in de hete zomers verdwijnen vegetaties en ontstaat verwoestijning met gevaar voor erosie. In de Andalusische provincie Alméria ligt de Tabernaswoestijn, de enige echte woestijn in Europa, die decor is geweest voor vele bekende westerns.

De geschiedenis van Spanje is sterk bepaald door verschillende culturen die het strategisch aantrekkelijke schiereiland achtereenvolgens hebben overheerst.

Van 1100 tot ca. 200 v.C. heersten vooral Carthaagse Feniciërs in grote delen van Spanje en werden in het zuiden vele handelsposten opgezet. Grieken stichtten in het oosten kolonies, terwijl het noorden en westen onder invloed van Kelten stond. Uit deze drie culturen vormt zich langzaam de Iberische cultuur, waarin mediterrane karaktertrekken overheersen.

De Carthagen onder leiding van Hannibal verliezen hun heerschappij aan het Romeinse Rijk, dat het schiereiland gedurende 7 eeuwen bezet. Tijdens de aanwezigheid van de Romeinen ontstaat de naam Hispania waaruit later de huidige naam España voortkomt, worden de huidige landsgrenzen gevormd en worden zaken als het recht, Latijn als taal en religie ingevoerd.

Aan het begin van de vijfde eeuw trekken Germaanse West-Goten binnen en nemen de macht over. De integratie tussen Spanjaarden en Germanen verloopt snel, behalve in het noordoosten, waar Basken, Cantabriërs en Asturiërs net als tegen de Romeinen weerstand bieden.

Als deze heerschappij aan het begin van de achtste eeuw uiteenvalt, infiltreren Arabische en Berber troepen uit Noord Afrika en nemen Spanje in. Córdoba wordt het centrum van de welvarende staat Al Ándalus. De Arabische aanwezigheid in Spanje duurt bijna zeven eeuwen en laat een onuitwisbare stempel achter op het Spaanse culturele erfgoed.

Na een lange periode van vreedzaamheid starten kleine christelijke bolwerken in het noorden de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren. In 1212 hebben Castilië en Léon de Arabieren verdreven en blijft alleen het Moorse koninkrijk Granada over. Christenen, Moren en Joden weten langere tijd samen te leven, maar in 1492 wordt Granada bezet onder bewind van het katholiek koningspaar.

Dit is de start van de Spaanse Renaissance. Columbus ontdekt Amerika en Spanje breidt haar koninkrijk uit en wordt een wereldmacht. Van de zestiende tot de helft van de zeventiende eeuw domineert het Spaanse Koninkrijk de wereldzeeën en beheerst het de wereldhandel. Tijdens deze Spaanse Verlichting maakt het land een enorme ontwikkeling door. Geldverslindende oorlogen brengen Spanje aan de rand van faillissement, waardoor de veroverde gebieden moeten worden opgegeven en het imperium rond 1650 instort.

In 1700 komen de Bourbons aan de macht, maar Spanje blijft voortdurend betrokken bij oorlogen en opstanden en verkeert in een doorlopende crisis. Vergeefs wordt herhaaldelijk getracht een republiek te starten om de politiek te herstellen.

Uiteindelijk loopt dit uit op de Spaanse Burgeroorlog die op 17 juli 1936 door rechtse groeperingen wordt gestart en eindigt op 1 april 1936 met de overwinning van de Nationalisten onder leiding van Generaal Franco Y Bahamonde. Er volgt een dictatoriale periode onder het ijzeren regime van Franco die tot 1975 zal duren en Spanje in een internationaal isolement brengt. Na de dood van generaal Franco beginnen de Spanjaarden op vreedzame wijze de overgang van een dictatuur naar een democratie.

In 1975 bestijgt Juan Carlos I de troon en start de hervorming naar een nieuwe rechtstaat. In 1977 vinden de eerste vrije verkiezingen plaats sinds veertig jaar en na de inauguratie van de nieuwe grondwet in 1978 is de parlementaire democratie een feit. Spanje begint aan een enorme inhaalslag en ondergaat een snelle ontwikkeling. De economie moderniseert, maar de werkloosheid blijft tot op vandaag moeilijk beheersbaar en hoog. Catalanen en vooral Basken houden vast aan hun voortdurende strijd om onafhankelijkheid en aanslagen waren aan de orde van de dag. Ondanks dat het tegenwoordig veel rustiger is kan de Spanjaard nog altijd niet als één volk worden gezien en is Spanje nog steeds een jonge democratie.

Spanje is sinds 1978 een parlementaire constitutionele monarchie, met Koning Juan Carlos I als staatshoofd. De regelgeving en structuur is vastgelegd in de grondwet (Magna Charta) van 6 december 1978.

De uitvoerende macht bestaat uit de regering onder leiding van een premier of president (Presidente del Govierno). De socialistische José Luis Rodríguez Zapatero is sinds 2004 de premier van Spanje.

De wetgevende macht wordt gevormd door de Cortes Generales (parlement) en is onderverdeeld in de Senado (Senaat of Eerste Kamer) en het Congreso de los Diputados (Congres van Afgevaardigden of Tweede Kamer). Zij controleren de regering en keuren de staatsbegroting goed. Het Congres van Afgevaardigden kan de regering tot aftreden dwingen na een motie van wantrouwen. De laatste verkiezingen vonden plaats in maart 2008.

De rechterlijke macht bestaat uit de verschillende rechtbanken en tribunalen, met verschillende rechters die de autoriteit hebben om in naam van de Koning de justitie in het land te handhaven.

Spanje is bestuurlijk gezien een bondsstaat waarin de macht zeer decentraal wordt uitgevoerd. Het is het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Het land is verdeeld in 17 autonome regio’s (Comunidades Autónomas), waarbij de mate van autonomie per regio verschilt. Hierdoor ontstaan regionale verschillen op het gebied van o.a. het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs, taal en veiligheid. Bijna al deze regio’s zijn weer onderverdeeld in provincies, die op hun beurt zijn onderverdeeld in comarca’s.

In 2011 telt Spanje ongeveer 47 miljoen inwoners, die onevenwichtig over het land zijn verdeeld. De dichtstbevolkte gebieden bevinden zich aan de verschillende kusten en in de regio Madrid, terwijl het binnenland slechts dunbevolkt is. Hier woont slechts een kwart van de bevolking, waarvan nog altijd een gedeelte naar de stedelijke gebieden trekt en er volledig ontvolkte dorpen ontstaan. In de hoofdstad Madrid wonen meer dan 3 miljoen mensen. Barcelona is de tweede stad met 1,6 miljoen inwoners, gevolgd door Valencia (809.267 inwoners).

De Spanjaard is een mediterraan type, ontstaan uit het samengaan van de diverse overheersers, zoals Feniciërs, Grieken, Romeinen, Gothen en Moren. Tegenwoordig kunnen zes bevolkingsgroepen worden onderscheiden: Castilianen (72%), Catalanen (18%), Galiciërs (6%), Basken (1,5%), Zigeuners of Gitanos (1,3%).

De flamenco wordt tegenwoordig beschouwd als onderdeel van de algemene Spaanse cultuur en is momenteel het belangrijkste culturele exportproduct van Spanje. Flamenco is de muziek, zang en dans die in de tweede helft van de negentiende eeuw in Andalucía is ontstaan. De basis wordt gevormd door de flamencozang (cante flamenco) die vaak wordt begeleid door ritmisch handgeklap (palmas) en de Spaanse flamenco gitaar. Cante flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamencodansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo). Vooral in het zuiden van Spanje hoor je nog veel flamenco muziek in bars, tavernas en uit de huizen en tijdens de vele dorpsfeesten wordt er nog vaak gedanst door de vrouwen in kleurrijke jurken.

Stierenvechten is een omstreden fenomeen in Spanje. De corrida maakt deel uit van de Spaanse cultuur en is gebaseerd op eeuwenoude tradities. Een stierengevecht wordt door de Spanjaard niet beschouwd als een sport, maar gezien als een artistieke uitvoering waarbij de menselijke, vooral mannelijke (machismo) superioriteit over dier en dood wordt getoond en als een blijk van waardering en ontzag voor de kracht van de stier. De corrida vindt plaats volgens een vast protocol en moet binnen twintig minuten zijn beëindigd. Meerdere torero’s gaan het gevecht aan met een speciaal gefokte vechtstier, waarna de matador het dier uiteindelijk met een zwaardsteek doodt. Het vlees werd vroeger alleen aan de minderbedeelden verkocht, tegenwoordig is het een delicatesse. Ook in Spanje is het stierenvechten in opspraak. In 2010 heeft Catalonië als eerste regio op het vaste land het stierenvechten officieel verboden.

De siësta is een nog veel voorkomende traditie in Spanje. Het middagdutje helpt om de heetste uren van de dag door te komen. Door deze verlengde middagpauze zijn nog steeds veel bedrijven en winkels in de middag van 14.00 tot 17.00 uur gesloten om vervolgens tot soms 21.00 uur open te zijn. Een toenemend aantal bedrijven gaat over op de reguliere werktijden die elders in Europa worden gevoerd.

Spanje staat bekend om zijn multiculturele rijkdom, wat tot uiting komt in de vele nationale, regionale en lokale feesten en evenementen. Door de culturele diversiteit kunnen de festiviteiten in het land sterk variëren. Veel Spaanse volksfeesten en -tradities hebben een religieuze oorsprong. Nationale feestdagen zijn doorgaans niet meer dan een vrije dag, maar de regionale en lokale feesten kunnen zeer uitbundig worden gevierd. De Semana Santa (week voor Pasen) wordt in het hele land gevierd, maar vooral in Sevilla en de hoofdsteden van de andere provincies in Andalusië. In processies worden beelden van Christus en Maria op vergulde platformen (paso’s) door de straten gedragen. Steevast lopen boetelingen mee in kostuums met grote puntvormige maskers om niet herkend te worden. De grootste paso’s vind je in Málaga, die soms door 150 Hombres del trono moeten worden gedragen. Ook tijdens feestdagen ter ere van de plaatselijke beschermheilige worden dergelijke processies gehouden.

Vrijwel elke stad of dorp in Spanje viert zijn eigen Fiesta Mayor ter ere van de patroonheilige. De fiestas mayores vinden over het algemeen plaats in de zomermaanden en duren meestal een aantal dagen. Naast de dorpsbewoners komen de inwoners van naburige dorpen en steden ook meefeesten. Regelmatig worden er koeien of stieren losgelaten in de afgesloten dorpsstraten.

De bekendste regionale feesten in Spanje zijn:
– Las Fallas in Valencia (Valencia) – laatste zondag t/m 19 maart. Grootste feesten 16-19 maart
– Feria de Abril in Sevilla (Sevilla) – eerste volle maan na de Semana Santa, 7 dagen
– Romería del Rocío in El Rocío (Huelva) – Pinksteren
– Los Sanfermínes in Pamplona (Navarra) – 6 t/m 14 juli
– Tomatina in Buñol (Valencia) – laatste woensdag in augustus
– Feria de Málaga in Málaga (Málaga) – 9 dagen in augustus

Spanje is lang een agrarisch land gebleven, in 1950 werkt de helft van de bevolking in de landbouw. Onder Franco is er weinig gemoderniseerd en heeft de industrie zich slechts beperkt ontwikkeld. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw kon het land beginnen aan een enorme inhaalslag. Inmiddels is Spanje uitgegroeid tot één van de belangrijkste economieën van Europa. De belangrijkste industrieën zijn de auto- (Seat), staal- en chemische industrie. Spanje heft ook een voorname positie verworven op het gebied van vliegtuigbouw, informatica, biotechnologie, zonne-energie en infrastructuur techniek.

Spanje is nog altijd één van de grootste landbouwproducenten van Europa. De belangrijkste producten binnen deze sector zijn citroenen, sinaasappels, olijven en olijfolie, noten, druiven en wijn.

Vanaf 1960 is Spanje uitgegroeid tot één van de grootste vakantiebestemmingen ter wereld en wordt het land door meer dan 50 miljoen toeristen per jaar bezocht. De meest populaire vakantiegebieden zijn Madrid, Catalonië en Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden. Het toerisme is een zeer belangrijke inkomstenbron geworden en biedt aan meer dan 1,5 miljoen mensen werkgelegenheid. Sommige regio’s zijn volledig afhankelijk van het toerisme.

Tijdens het regime van Franco bestonden er sterke banden met de kerk en werd het rooms-katholieke geloof uitgeroepen tot staatsgodsdienst. Volgens de wet was elke Spanjaard rooms-katholiek. Nog altijd is ruim 70% van de bevolking rooms-katholiek, maar het percentage neemt af. Het geloof is altijd sterk verweven in de Spaanse samenleving, veel feesten hebben dan ook een religieuze achtergrond.

De officiële taal van Spanje is het castellano of español uit Castilië en wordt door het grootste gedeelte van de bevolking gesproken. Er onderscheiden zich een aantal dialecten waarvan het Andaluz de belangrijkste is. Daarnaast bestaan er vier officiële regionale talen. Catalaans (Catalán) wordt door 18% van de totale bevolking gesproken (7,5 miljoen inwoners) in Catalonië, de Balearen en de Comunidad Valenciana. Baskisch (Euskera) wordt gesproken in Baskenland en Navarra door 1 miljoen inwoners (2,3% van de totale bevolking). Deze taal heeft geen enkele overeenkomst met andere talen. In Galicië en delen van León en Asturië wordt Galicisch (Gallego) gesproken door ca. 2,5 miljoen inwoners (5,7% van de Spaanse bevolking), een taal beïnvloed door Portugees. De vierde regionale taal is Aranees, dat nog maar door 4000 mensen wordt gesproken in de Val d’Aran in Catalonië.

De Spaanse keuken is zeer gevarieerd en bestaat eigenlijk uit vele regionale keukens die onderling sterk verschillen. Kenmerken zijn scheutig gebruik van olijfolie, ui, knoflook, peterselie en vooral verse ingrediënten. Na Japan is Spanje de grootste consument van vis en zeevruchten ter wereld. Vooral aan de noordkust en in het zuiden wordt veel vis gegeten.

De meest bekend gerechten zijn gazpacho (koude tomatensoep), de Spaanse tortilla (aardappel, ei en olijfolie) en natuurlijk paella (in bouillon gekookte rijst met vis, schaaldieren, kip, konijn, witte bonen en een tomatenbasis) uit Valencia. Internationale begrippen zijn ook diverse worsten (chorizo) en hammen (jamón serrano en jamón ibérico).

Populair bij het ontbijt zijn churros, gefrituurde deegslierten die in warme chocolademelk worden gedoopt. De hoofdmaaltijd in Spanje wordt tussen 14.00 en 15.00 uur gegeten. Rond 22.00 uur wordt een tweede kleinere warme maaltijd gegeten, zodat je ’s avonds voor 21.00 in restaurants alleen buitenlandse toeristen vindt. Vanaf het middaguur tot middernacht worden er tapas gegeten in de bars en op terrassen, maar zelden als maaltijd. Vooral Sevilla heeft een hoogstaande tapascultuur. Tapas zijn kleine aperitief hapjes die traditioneel op een klein schoteltje werden geserveerd en waarmee het glas kon worden afgedekt (tapar). Er zijn vele honderden tapas gerechten die per regio sterk verschillen. Spanjaarden gaan zeer regelmatig uit eten, tot wel vier keer per week.

Spanje is één van de grootste wijnproducenten ter wereld, met vele kwaliteitswijnen. Bekende streken zijn Rioja en Valdepeñas, terwijl rond Barcelona cava (mousserende wijn) wordt geproduceerd (Cordoníu). Sherry is een Spaanse versterkte wijn die afkomstig is uit het gebied rond Jerez de la Frontera in Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Spanjaarden hebben het overigens niet over Sherry, maar over Jerez of vinos de Jerez of noemen alleen de soort zoals fino, manzanilla of amontillado.Typische Spaanse dranken zijn sangria, clara (bier gemengd met licht zoete frisdrank) of ’s zomers een tinto verano (rode wijn met 7-up).

Spanje bezit 42 bezienswaardigheden die zijn benoemd tot werelderfgoed door UNESCO. De bekendste zijn het Alhambra, Generalife and Albayzín in Granada, het historisch centrum met de Mezquita van Córdoba, het Nationaal Park Coto Doñana in Huelva, de historische binnensteden van Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, de Kathedraal van Burgos de palmentuin (Palmeral) van Elche en de werken van Antoni Gaudí in Barcelona waaronder de Sagrada Familia, Parc Güell en Casa Batlló

Behalve deze lijst met beschermde culturele en landschappelijke erfgoederen heeft Spanje nog eindeloos veel meer te bieden aan interessante musea en bouwwerken, pittoreske dorpen, overweldigende natuur en overdonderende vergezichten.

Spanje heeft 33 internationale vliegvelden verspreid over het hele land. Barajas bij Madrid is de nationale luchthaven. Andere belangrijke luchthavens zijn Barcelona (El Prat), Málaga, Palma de Mallorca, Alicante, Tenerife Zuid, Tenerife Noord, Gerona, Sevilla en Valencia.
http://www.aena.es / http://www.airportdesk.nl

Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbindingen tussen vrijwel alle steden van het land. Onder de naam AVE exploiteert RENFE vijf hogesnelheidslijnen met treinen die gemiddeld 200 km per uur rijden tussen steden als Madrid, Barcelona, Málaga, Sevilla en Valladolid. Momenteel vindt er grootschalige uitbreiding plaats van het aantal hogesnelheidslijnen. Ook wordt er gewerkt aan een internationale aansluiting tussen Madrid en Parijs.
http://www.renfe.com

Barcelona, Madrid, Valencia, Palma de Mallorca, Bilbao en Sevilla hebben een eigen metronetwerk.
http://www.tmb.net (Barcelona) / http://www.metrobilbao.net (Bilbao) / http://www.metromadrid.es (Madrid) / http://www.metrodesevilla.es (Sevilla) / http://www.metrovalencia.com (Valencia).

Omdat niet alle steden en dorpen per spoor bereikbaar zijn is er een goed netwerk van busdiensten.

Spanje heeft een uitstekend wegennet en kent geen afwijkende verkeersregels. Op de snelwegen geldt een maximum snelheid van 120 km per uur. Een aantal snelwegen is tolweg. Tankstations langs de snelweg zijn vaak 24 uur per dag open. LPG is beperkt verkrijgbaar. Spanjaarden zijn kampioen in het dubbelparkeren. Regelmatig sta je volledig vast. Pas op, want ook in Spanje kent men wielklemmen en wegsleepregelingen. Voor autohuur klik hier.

Spanje kent veerdiensten tussen het vasteland en de Balearen, de Canarische Eilanden en Marokko. De generaal agent in Nederland is:
Overtocht, Grote Koppel 8A, 3813 AA Amersfoort.
T: 0900-683 7862
E: info@overtocht.nl
I: http://www.overtocht.nl

Hotels

Praktische informatie

Grensdocumenten
Inwoners van de EU dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

Auto’s/motoren/caravans
Het Nederlands rijbewijs volstaat om auto of motor te rijden in Spanje. Voor het rijden in eigen auto of motor zijn Nederlandse motorrijtuigpapieren en een internationale motorrijtuigenverzekeringkaart (groene kaart) verplicht. Voor het rijden met een caravan boven de 750 kg is een aparte groene kaart verplicht.

Honden/katten
Voor het reizen met een hond of kat naar Spanje is een officieel dierenpaspoort verplicht. Het huisdier moet kunnen worden geïdentificeerd d.m.v. een duidelijk leesbare tatoeage of onderhuidse chip en zijn gevaccineerd tegen rabiës. De vaccinatie dient minimaal een maand voor aankomst te zijn toegediend en mag maximaal een jaar oud zijn.

In- en uitvoerbepalingen
Geld: max. € 10.000 in- en uitvoeren vanuit een ander EU-land
Goederen: vanuit een ander EU-lidstaat (o.a. Nederland) mogen zonder enige beperking persoonlijke bezittingen worden meegenomen of hoeveelheden voor persoonlijk gebruik worden gekocht. Voor toegestane hoeveelheden voor persoonlijk gebruik en goederen die verboden zijn te vervoeren vanuit Spanje kunt u een lijst opvragen op de site van de belastingdienst.
http://www.belastingdienst.nl

Tolwegen – peaje
Informatie over tolwegen en –tunnels met bijbehorende tarieven:
http://www.aseta.es
LPG (Gas Licuado del Petróleo)
LPG is in Spanje slechts beperkt verkrijgbaar. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.spainautogas.com

Posterijen – Correos
Officiële losse verkoop van postzegels geschiedt uitsluitend via het postkantoor (Correos) en winkels waar tabaksartikelen worden verkocht (Estancos of Tabacos).

Feestdagen – Fiestas
01 jan – Nieuwjaarsdag
06 jan – Driekoningen
mrt/apr – Witte Donderdag
mrt/apr – Goede Vrijdag
mrt/apr – 1e Paasdag
01 mei – Dag van de Arbeid
mei/jun – 1e Pinksterdag
15 aug – Maria Hemelvaart / Asuncion de la Virgen
12 okt – Spaanse nationale feestdag / Día de la Hispanidad
01 nov – Allerheiligen / Día de la Constitución
06 dec – Dag van de Grondwet
08 dec – Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 dec – Kerstmis

Tijdsverschil – Horario
De tijd op het vasteland van Spanje en de Balearen is het gehele jaar gelijk aan die van Nederland. OP de Canarische Eilanden is het gedurende het gehele jaar één uur vroeger.

Openingstijden – Horarios
Winkels: van ca. 09.00 tot 14.00 uur en van ca. 16.30 tot 20.00 uur. In toeristische gebieden kunnen winkeltijden afwijken en zijn winkels meestal tot later open en zijn deze soms op zondagmorgen geopend. Buiten het seizoen zijn winkels soms minder lang open of hebben een beperkt assortiment.
Warenhuizen: in steden doorgaans de gehele dag open van 09.00 tot 20.00/21.00 uur.
Banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag van 08.30/09.00 tot 14.00/14.30 uur.
Musea: over het algemeen op maandag gesloten.

Ziektekosten – Medicos
Vanaf 1 juni 2004 is er een nieuwe Europese zorgpas (EHIC) in omloop. Informeer vóór vertrek bij uw verzekeringsmaatschappij. Het is aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten voor de duur van uw gehele reis.
Europese zorgpas: http://www.ehic.nl
Ziekenhuizen en medische centra in Spanje: http://www.cirugest.com / http://www.thuiszorgspanje.nl

Telefoon – Telefono
Bellen naar Spanje: +31

Valuta – Moneda
De munteenheid van Spanje is de Euro (€). In elke stad of dorp is wel een bank aanwezig om geld op te nemen. Zorg daarbij voor een identiteitsbewijs. Pinautomaten zijn herkenbaar aan het Telebanco logo. Net als in vrijwel alle winkels kan worden gepind met een bankpas voorzien van het EC of Maestro logo. Creditcards worden algemeen geaccepteerd met pincode! (Mastercard, Visa, American Express, Diner’s Club) Let op de raamstickers met welke merken u kunt betalen.

Het is gebruikelijk in Spanje om een fooi te geven. Er zijn hier geen regels voor vastgesteld.

Elektriciteit – Electricidad
Stekker: geen verloopstekkers nodig.
Volt: 230

Nuttige adressen en telefoonnummers

La Alhambra
T: 902 888 001 (vanuit Spanje)
T: (+34) 93 4923750
I: http://www.alhambra-tickets.es
I: http://www.alhambra-patronato.es

ANWB Den Haag
T: 070 3147147

ANWB steunpunt Barcelona
Parc de Negocis Mas Blau
Edificio Prima Muntades, Esc. B, 1°-4
08820 El Prat de Llobegrat (Barcelona)
T: (+34) 93 5080303

ANWB steunpunt Benidorm
Av. Mediterráneo No. 49, 1°
P/a Sunsea Travel, local 10
03505 Benidorm
T: (+34) 96 5858926

Nederlandse Ambassade
Torre Espacio
Paseode la Castellana, 259 D
36e verdieping
28046 Madrid
T: (+34) 93 3635420
E: mad@minbuza.nl
I: http://www.mfa.nl/mad
Open: ma t/m vr 09.00-13.00 uur (woensdag alleen op afspraak)

Nederlands Consulaat Generaal Barcelona
Avenida Diagonal, 601, 4° D
08028 Barcelona
T: (+34) 93 3635420
E: bar@minbuza.nl
I: http://www.mfa.nl/bar
Open: ma, di, do, vr van 10.00-13.00 uur

Het Huis van Sint Jacob
Janskerkhof 28A
3512 BN Utrecht
T: 030 2315391
I: http://www.santiago.nl
E: info@santiago.nl

HOTELS

Niets gevonden.